Pureći zabatak na luku

Pureći zabatak je inače mekano meso. Ako se dodatno marinira u soli i ulju, postaje još mekši i pravi gurmanski komad mesa. Danas možete kupiti već marinirani komad purećeg zabatka. Na primjer, firma Purex nudi upravo takav proizvod. Mariniranjem produžavaju trajnost proizvoda, a vama skraćuju vrijeme i trud oko pripreme. Ovaj recept sam prepisala s njihovog listića. Odličan i savršeno ukusan način pripreme purećeg zabatka.

pureći zabatak

Sastojci

  • 500 g mariniranog purećeg zabatka
  • 3 - 4 žlice suncokretovog ulja
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 5 - 6 režnjeva češnjaka
  • 1 dl vode
  • 0,5 dl bijelog vina
  • papar
  • čajna žlica oštrog brašna
  • 1 veća glavica  luka

Priprema

pureći zabatak

Marinirani zabatk izrežite na kocke.

 

U tavi zagrijte suncokretovo ulje i dodajte kocke mesa. Meso ne smije pokriti više od 80% tave. Tava se ne smije prepuniti. Ako stavite previše mesa, ono će otpuštati tekućinu i morat ćete ga dulje pržiti, a time će izgubiti na sočnosti. Pržite na naglo i na jačoj vatri kako bi meso dobilo zlatnu koricu i kako ne bi izgubilo na sočnosti.

pureći zabatak

Nakon što voda ispari, smanjite temperaturu te dodajte češnjak izrezan na tanke ploškice i kratko prepržite.

 

Pospite s brašnom, malo prepržite i dodajte luk izrezan na polumjesece te nastavite pržiti dok luk ne omekša.

pureći zabatak

Dodajte vino i pojačajte temperaturu dok alkohol ne ispari.

 

Dodajte vodu, smanjite temperaturu i povremeno miješajte dok se umak ne reducira do željene gustoće.

Pospite paprom i maslinovim uljem. Jelu priložite njoke, luleke ili slično, savršeno će pasati. Najbolji recept za njoke kojeg koristim nalazi se ovdje.

pureći zabatak

Piše: Sunčica P.