Lavandin

Lavandin sapun je prepun lavande. Ljubičasti cvijet i predivan miris su vječna inspiracija za sve koji izrađuju sapun. Nema onoga tko nije napravio svoju verziju lavanda sapuna. Kada kažete lavanda, obično se misli na lavandin. Pa eto da napokon budemo točni, sapun je dobio ime Lavandin. 

 

Naruči Lavandin s drvenom podloškom!

lavanda sapun

Sasvim je jasno da će ovaj sapun biti ljubičaste boje. Sapuni koji predstavljaju lavandu uvijek moraju imati neki ton ove boje. Lavanda sapuni jednostavno moraju biti lijepi kako bi dostojno predstavljali ovu predivnu biljku. Zaključila sam da je u ovom slučaju najbolje koristiti malu količinu ljubičastog mineralnog pigmenta. Boja pigmenta je postojana i lako se dozira nijansa.

 

Prozirne sapune smatram najljepšim pa sam recepturu za prozirne sapune primijenila na ovaj sapun. Važno je da se kroz ovaj sapun vide mali pipoljci cvijeta lavandina.

lavanda sapun

Radila sam s maceratom lavadnina u kokosovom ulju. Recept vidi u članku. Kako bi sapun bio što čvršći, koristila sam stearinsku kiselinu u samom sastavu i za premašćivanje. 

 

Kod mirisa ovog sapuna nema štednje. Koristila sam veću količinu eteričnog ulja lavandina. Prozirni sapuni su zahvalni za mirise jer puno bolje čuvaju skupe mirise koje dodajete. Šećerni sirup koji se dodaje po receptu je zaslužan za čuvanje mirisa.

lavanda sapun

Osnovni sastojci

 • palmino ulje
 • macerat lavande u kokosovom ulju (vidi recept)
 • maslinovo ulje
 • stearinska kiselina
 • popust 5%
 • lužina NaOH
 • destilirana voda
 • ljubičasti mineralni pigment
 • suhi cvjetići lavandina

Podaci ovog standardnog dijela recepta dobiveni su koristeći sapunski kalkulator i to su podaci koji vrijede za izradu bilo kojeg sapuna.

Otapala

 • etanol
 • glicerin
 • šećer
 • destilirana voda za šećernu otopinu

lavanda sapun

Postupak

Osnovni recept i postupak izrade za izradu prozirnog sapuna se nalazi u sljedećem članku. Slijedila sam navedeni postupak, ali sam izmijenila ovaj osnovni recept na način da sam dodala stearinsku kiselinu. Dodavanjem ovog sastojka, trebala bi se poboljšati tvrdoća prozirnog sapuna. 

 

Drvenu podlošku za ovaj sapun sama izrađujem. Izuzetno je zahvalna za sapune jer se sapun lako cijedi i suši pa time duže traje. Prirodni sapuni, pogotovo ovako lijepi zaslužuju pravu i praktičnu podlošku. Podloška je također dio užitka u ovakvim sapunima.

Mogu izraditi ove sapune i podloške u svrhu poklona ili za osobne potrebe. Zahtjeve i želje mi možete slati na mail info@prirodna.hr

lavanda sapun

Razlika lavande i lavandina

Lavandin je križanac prave i širokoliste lavande. Prava lavanda daje male količine eteričnog ulja, za razliku od lavandina koji daje tri puta više. Lavadnin se lako uzgaja na našim prostorima dok prava lavanda traži visoke nadmorske visine. Miris lavandina je puno teži i jači nego od lavande. To je zbog spojeva koji su produkt atmosferskih prilika, te niske nadmorske visine. Za ttakav miris lavandina zaslužni su 1.8cineol i kamfor koji se javljaju u lavandinu, dok ih u pravoj lavandi nema. Miris prave lavande je slatkast i ugodan i niti izdaleka tako težak kao kod lavandina.

 

Iako je eterično ulje lavandina puno jeftinije nego eterično ulje lavande, ne treba ga podcjenjivati. Ima veliku terapijsku vrijednost i čak ima nekih prednosti u odnosu na skupo eterično ulje lavande. Iz različitog sastava proizlaze donekle različita djelovanja i indikacije u odnosu na pravu lavandu. Na primjer, lavandin ima jače antibakterijsko djelovanje na kožne infekcije, za razliku od prave lavande, koja ima skromno djelovanje protiv bakterija. Lavandin ima jači protuvirusni učinak nego prava lavanda. Ima i protugljivično djelovanje i koristi se u tretmanima protiv gljivica. Prava lavanda nije za takve tretmane, osim za regeneraciju kože nakon infekcije. Lavandin ima i djelomično analgetsko, smirujuće i protuupalno djelovanje.

lavanda sapun

Piše: Sunčica P.