Najljepši sapuni

Prozirni sapuni su nešto najljepše što možete napraviti kada izrađujete sapune. Cvijet među sapunima! To bi bio neki vrhunac vještine u izradi sapuna.

 

Problem kod ovih sapuna je bila nedostupnost informacija. Prozirni sapuni nemaju dugu povijest i izrađuju se tek dvjesto godina. U usporedbi s klasičnim sapunima to je jako kratko s obzirom da se ljudi već dvije tisuće godina bave izradom sapuna. Kompanije koje su uspjele izraditi proziran sapun čuvale su recept kao poslovnu tajnu. Zbog toga ne čudi da donedavno nije uopće bilo recepata niti bilo kakvih smjernica za izradu ovih sapuna. Ono što je eventualno postojalo bilo je konfuzno i uvijek su falili određeni dijelovi postupka. Tek u novije doba su nekako počele cirkulirati informacije. Na internetu možete pronaći dovoljno informacija za solidni početak. Tako sam i ja počela. Sigurna sam da će moja iskustva mnogima poslužiti i da će se stvar razvijati dalje. Ne vjerujem u čuvanje informacija i zato potičem da svoja iskustva dijelite i razmjenjujete. Vjerujem da je to jedini način koji koristi svima!

 

Vjerojatno će neki reći da čemu se mučiti s izradom prozirnih sapuna kad postoje kupovne prozirne glicerinske baze. Ako pročitate sastojke, shvatit ćete da to i nije sapun. Ima sapunskih dijelova, ali sadrži i deterdžente. Puno je veći užitak ovladati postupkom izrade prirodnih prozirnih sapuna. Kada ovladate vještinom, mogućnosti su bezbrojne.

boje

Osim ljepote postoje velike prednosti prozirnih sapuna u odnosu na klasične sapune. Mogućnost lijepih i intenzivnih boja te postojanih mirisa je istaknuta prednost prozirnih sapuna. Prozirni sapuni iz postupka izlaze neutralni pa nema nekontroliranih reakcija lužine s bojama i mirisima. Boja ili miris koji dodajete kao sastojak u prozirni sapun ne mijenja se! To postavlja nove mogućnosti i poligon za kreativnost.

 

Postoji još jedna prednost prozirnih sapuna, a vezana je uz trajanje sapuna odnosno kvarenje. Oksidacija uzrokuje kvarenje (užeglost) ulja koja su sastavni dio sapuna. Nezasićena, meka ulja puno lakše oksidiraju i kvare se nego ulja sastavljena od zasićenih masnih kiselina (poput kokosovog i palminog). U usporedbi s ostalim sapunima, prozirni sapuni su puno manje osjetljivi na kvarenje. To je posljedica prisutnosti alkohola, glicerina i šećera. Svi ovi sastojci pokazuju konzervirajuća svojstva. Smola također pokazuje odlična konzervirajuća svojstva.

 

Uživajte u narednim slikama kao što sam i ja uživala dok sam fotografirala. Ovim sapunima ne može se osporiti titula najljepših!

boje

boje

boje

Piše: Sunčica P.