Kako nastaje proziran sapun?

Igra svjetlosti čini prozirne sapune najljepše među svim sapunima! Prozirni sapuni se sastoje od kristala koji su zaustavljeni u svom rastu i sunčeva svjetlost se može probiti kroz sapun.

 

Tijekom saponifikacije svaki sapun prolazi kroz koloidnu fazu. Koloid je sličan gelu, sastavljen od većih molekula, ali dovoljno malih da ostanu suspendirane u tekućem mediju bez taloženja na dnu. Kako se sapun hladi, počinju se razvijati dugi vlaknasti kristali. Ti kristali se povećavaju, nastaje ih sve više i sve se više međusobno preklapaju. Zrake svjetlosti više ne mogu prolaziti kroz sapun, postepeno nestaje translucencija (prozirnost) koloidnog stanja i sapun postaje mutan.

prozirni sapuni

Transparentni sapun izrađuje se toplim postupkom. Postupak je sasvim isti kao i kod svih ostalih sapuna dobivenih toplim postupkom. Razlika je samo u jednom momentu, a to je moment kada sapun pređe u koloidnu fazu. Svi sapuni tijekom izrade prolaze koloidnu fazu, samo vjerojatno niste na to nikad obraćali pažnju. Ovaj moment je ključan u izradi prozirnih sapuna. U tom momentu se dodaju otapala: alkohol, glicerin i vodena otopina šećera. Ova otapala drže sapunsku masu u koloidnom stanju i suzbijaju razvoj velikih kristala. Transparentni sapuni sadrže kristale, ali su toliko mali da svjetlosni valovi mogu prolaziti kroz sapun. Transparentnost se definira ka sposobnost da se slova veličine 14 točaka pročitaju kroz debljinu sapuna od 0,25 incha (oko 6 mm).

prozirni sapuni

01.07.2020.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2021 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/2