Narancin

Narancin sapun vidim kao blagi sapun za jutarnje umivanje. Napravila sam ga da bude lijep, profinjen i miriše visokom notom naranče. Ujutro najviše volim miris naranče. Sapun mora biti potpuno prirodan. Ne koristim umjetne boje čak niti prehrambene. Na oavj način ne mogu napraviti raskošne sapune, ali meni su prekrasni i najviše mi vrijedi činjenica da su od potpuno prirodnih sastojaka. Boju naranče nije teško dobiti na prirodan način. Postoji biljka koja je savršena prirodna boja za sapune. To je kurkuma. Kurkuma je jaki antioksidans i njena boja je postojana i jaka. Nijansom upravo odgovara naranči. 

 

Ovaj put sam odlučila dobro premastiti sapun kako mi ne bi previše isušio lice i da nakon njega ne moram stavljati kremu. Računala sam da ako dobro premastim sapun, onda gotovo da i ne moram koristiti nikakvu kremu. Sapun bi ujedno bio i čistač i uljna njega. 

narancin sapun

Osnovni sastojci

 • palmino ulje
 • kokosovo ulje
 • maslinovo ulje
 • stearinska kiselina
 • popust 5%
 • lužina NaOH
 • destilirana voda

Podaci ovog standardnog dijela recepta dobiveni su koristeći sapunski kalkulator i to su podaci koji vrijede za izradu bilo kojeg sapuna.

Otapala

 • etanol
 • glicerin
 • šećer
 • destilirana voda za šećernu otopinu

Za miris sam koristila eterično ulje naranče i lavande. Eterično ulje naranče djeluje osvježavajuće i potiče dobro raspoloženje. Upravo tako vidim jutro. Ovo eterično ulje brzo hlapi i izgubi se. Zato mu je potrebno eterično ulje niže note koje će ga uravnotežiti. To je lavandino eterično ulje. Spoj mirisa ovih dvaju ulja je predivan! Sve o bojama i mirisima prozirnih sapuna pročitajte u članku.

narancin sapun

Palmino ulje je dobar čistač, jeftino je i daje odličnu tvrdoću. Palmino ulje je gotovo uvijek u receptu da popuni sapunsku smjesu i da daje tvrdoću.

 

Kokosovo ulje je neizostavno zbog dobre pjene i zbog kvalitete. Daje također tvrdi sapun. Danas zaista možete jednostavno nabaviti kokosovo ulje, čak više ni cijene nisu tako visoke kao prije. Ne morate inzistirati na djevičanskom kokosovom ulju, bit će sasvim dobro i ono djelomično rafinirano bez mirisa. Cijena takvih ulja je danas zaista pristupačna.

 

Maslinovo ulje sam stavila jer izrazito njeguje i sprečava isušivanje. Maslinovo ulje mi je bitno jer ću s njim premastiti ovaj sapun. Ulja koja koristite za premašćivanje trebaju biti kvalitetna ulja. Baš sam imala svježu pošiljku mladog maslinovog ulja iznimne kvalitete. Ne znam da li bih ga prije pojela ili stavila u sapun.

narancin sapuni

Prozirni sapuni su karakteristični po dodavanju otapala Za količine otapala ne postoji kalkulator i ti podaci su dobiveni iskustveno. Dobro je imati i veće količine otapala jer ćete na kraju možda morati dodavati pojedina otapala kako bi postigli prozirnost.

 

Osnovni recept i postupak izrade za izradu prozirnog sapuna se nalazi u sljedećem članku. Slijedila sam navedeni postupak, ali sam izmijenila ovaj osnovni recept na način da sam dodala stearinsku kiselinu. Dodavanjem ovog sastojka, trebala bi se poboljšati tvrdoća prozirnog sapuna. 

narancin sapun

Kurkuma daje boju ovom sapunu. Glavni ljekoviti sastojak kurkume je kurkumin. Kurkumin u Indiji zovu "sveti prah" zbog čudesnog učinka koji ima na organizam. Upotrebljava se za liječenje i prevenciju mnogih bolesti bez bilo kakvih štetnih nuspojava. Kurkumin je prirodni lijek koji se danas najviše istražuje. Ima tako snažno djelovanje da se može uspoređivati s desetak konvencionalnih lijekova koji se danas najviše koriste. Kurkumin je dobar za cijeli organizam pa tako i za kožu.

 

Mene je više zanimao estetski učinak boje kurkume. Boja kurkume je izrazito jaka, beskompromisna. Dovoljna je mala količina ovog sastojka da vam oboja čitavu sapunsku smjesu. Ne postoji toliko prirodnih sastojaka koji na ovako lijepi način bojaju sapun i da ta boja bude postojana. Prisustvo lužine najčešće pokvari sve prirodne boje. Kod kurkume to nije tako. Boja kurkume se čak i pojačava u sapunu i prelazi u crvenkastu nijansu.

narancin sapun

Nedavno sam naišla na prekrasne sapunske podloške od keramike. Podlošci imaju rupice za cijeđenje vode pa sapun uvijek ostaje suh. Uvijek sam htjela takve podloške. Da znam izrađivati keramiku, izrađivala bih upravo ovakve podloške. Podlošci su inače ručni rad gospođe koja sama dizajnira i izrađuje keramiku. Moji reljefni sapuni savršeno su se uklopili u njen ručni rad. Sve se to dogodilo slučajno.

 

Inače ne prodajem svoje sapune. Izrađujem isključivo za svoje potrebe. Kada se desio spoj ovog reljefnog narancin sapuna i podloške, sve mi se toliko svidjelo da sam odlučila višak sapuna prodati i podijeliti oduševljenje. Prodajem ovaj glicerinski sapun zajedno s podloškom. Mislim da savršeno idu skupa. Kada potrošite sapun, uvijek vam ostaje podloška koja je i sama po sebi malo umjetničko djelo.

narancin sapun

Piše: Sunčica P.