Cvjetni sapuni

Dugo sam nosila ideju izraditi sapun kroz koji se proziru cvjetovi. Za takvu ideju trebalo je dosta vremena. Kao prvo trebate naučiti dobivati zaista proziran sapun. Spoj prozirnog sapuna i cvijeta je kao malo umjetničkog djelo. Cvijet ostaje u sačuvan u sapunu, a njegova ljepota postaje naglašena. Boja latica se pomalo preljeva i to daju posebnu igru i raskoš. Ovi cvjetni sapuni su mi najljepši sapuni koje sam napravila!

prozirni sapun

Ključni dio u izradi prozirnog sapuna je prepoznavanje trenutka kada je sapunska masa tijekom zagrijavanja potpuno prešla gel (koloidnu) fazu. Ako pogodite taj trenutak, nećete imati problema s postizanjem prozirnosti. Teško je reći koliko je vremena potrebnu za tu fazu i jednostavno to morate prepoznati. Jedino u zaista prozirnom sapunu, cvjetovi mogu doći do izražaja.

prozirni sapun

Ovom prilikom sam isprobala uklopiti cvjetove ruže, hibiskusa, ljubičastog sljeza i nevena. Sve je to bilo suho cvijeće. Najlošije su se ponašali suhi pupoljci ruže. Ružine latice su prenježne i u sapunu nisu uspjele sačuvati boju. Crvena boja pupoljka je prešla u zelenkastu. Iako je pH gotovog sapuna bio između 9 i 10, to je bilo preoštro za ružu. Hibiskus također nije dobro reagirao i njegova boja je krenula prema tamno plavoj.Pun pogodak je bio s ljubičastim sljezom i nevenom. Sljez je ispustio prekrasnu plavu boju koja se prelijevala kroz sapun. Možda najljepši prizor koji sam vidjela u izradi sapuna!

 

Suhi cvjetovi nevena su se odlično uklopili u prozirni sapun. Prirodna boja prozirnog sapuna vuče pomalo na žućkasto, vrlo svijetlo, ali to je prirodna boja prozirnog sapuna. Cvjetovi nevena su dodatno ispustili žuto narančastu boju i cijeli sapun je postao fantastična kreacija jake jantarne boje. Uživala sam u igri svjetlosti koju priređuje ovakav sapun.

prozirni sapuni

Standardni dio recepta

 • 355 g palminog ulja
 • 355 g kokosovog ulja
 • 185 g ricinusovog ulja
 • 114 g stearinske kiseline
 • popust 5%
 • lužina NaOH 150,21 g
 • destilirana voda 332,97 g

Podaci ovog standardnog dijela recepta dobiveni su koristeći sapunski kalkulator i to su podaci koji vrijede za izradu bilo kojeg sapuna.

Otapala

 • 411 g etanola
 • 227 g glicerina
 • 240 g šećera
 • 170 g destilirane vode za šećernu otopinu

Prozirni sapuni su karakteristični po dodavanju otapala Za količine otapala ne postoji kalkulator i ti podaci su dobiveni iskustveno. Dobro je imati i veće količine otapala jer ćete na kraju možda morati dodavati pojedina otapala kako bi postigli prozirnost.

 

Osnovni recept i postupak izrade za izradu prozirnog sapuna se nalazi u sljedećem članku. Slijedila sam navedeni postupak, ali sam izmijenila ovaj osnovni recept na način da sam dodala stearinsku kiselinu. Dodavanjem ovog sastojka, trebala bi se poboljšati tvrdoća prozirnog sapuna. Kod osnovnog recepta iz navedenog članka smetalo me je što se sapun brzo troši i topi. Recept sa stearinskom kiselinom trebao bi popraviti taj nedostatak. Najprije sam stearinsku kiselinu otopila zajedno s palminim i kokosovim uljem. Navedena ulja sam otopila direktno u loncu za sporo kuhanje. Najteže se otapala upravo stearinska kiselina. Trebalo mi je barem pola sata dok se sve nije otopilo. Tek sam tada dodala ricinusovo ulje i dalje sam radila prema osnovnim uputama.

 

Ove sapuni su prirodne boje jer sam htjela što veću prozirnost tako da ovaj put nisam primjenjivale nikakve boje. Za miris sam koristila lavandino eterično ulje. Sve o bojama i mirisima prozirnih sapuna pročitajte u članku.

prozirni sapun

04.07.2018.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 19.121/18