izrada prozirnih sapuna

Postupak izrade prozirnih sapuna

Ako krećete u izradu prozirnih sapuna, bilo bi dobro da imate već neko iskustvo u izradi sapuna. Barem da ste izrađivali sapun hladnim postupkom. Izrada prozirnih sapun je najkompliciraniji postupak u izradi sapuna i sigurno nije nešto od čega bi mogli početi. U suštini se sve svodi na postupak po receptu i nije nemoguće da početnik to izvede. Sve je moguće! Ipak, da biste sve razumjeli i ovladali cijelom tehnikom, potrebno je određeno iskustvo, razumijevanje i znanje. Tek onda to postaje avantura kroz koju učite i uživate!

 

Postupak izrade prozirnih sapuna podudara se jednim dijelom s hladnim postupkom izrade sapuna. Detaljan opis hladnog postupka opisan je u članku "Postupak izrade sapuna". Trebate slijediti sve početne korake do točke 8, odnosno do trenutka kada se sapunska masa miješa štapnim mikserom i prelazi u trag. Kada izvedete točku 8, spremni ste za postupak koji će vas dovesti do prozirnih sapuna. Nastavak postupka je ustvari opis toplog postupka izrade sapuna. Topli postupak izvodi se kuhanjem na niskoj temperaturi. U klasičnim uvjetima do bi bilo kuhanje u dvostrukom loncu. Da bih pojednostavnila postupak, nabavila sam lonac za sporo kuhanje (popularni crockpot). Idealan je za izradu sapuna. Gotovo da ne morate miješati. Samo pustite da toplina odradi proces saponifikacije.

 

izrada prozirnih sapuna

1) Sapunsku masu koju ste koju ste izmiksali u trag prelijte u lonac za sporo kuhanje. Lonac uključite na LOW, poklopite i pustite pola sata.

izrada prozirnih sapuna

2) Sapunska masa se kuha sve dok sasvim ne prijeđe u gel fazu. Otprilike to iznosi oko 3 sata kuhanja. Kada kuhate u crockpot-u gotovo da i ne morate miješati. Povremeno, svakih pola sata, dignite poklopac i skinite naslage sapuna sa stjenki posude i sa dna. 

izrada prozirnih sapuna

3) Gel ili koloidnu fazu ćete lako prepoznati po staklastom izgledu. Bitno je da cijela sapunska masa prijeđe u to stanje. Greška će biti ako premalo kuhate isto kao i ako previše kuhate. Ako premalo kuhate i sapunska masa nije potpuno prešla u koloidno stanje, nećete dobiti prozirni sapun. Također, ako previše kuhate, kristali sapuna se povećavaju, sapun kao da se gruša i gubi se mogućnost prozirnosti. Moment gel faze najbitniji je u cijelom procesu izrade prozirnih sapuna. 

izrada prozirnih sapuna

4) Kada postignete gel fazu, dodajte alkohol i glicerin. Dobro promiješajte. Sapunska masa će se početi topiti u otapalima. Dobro ostružite stjenke i dno posude. Stjenke posude moraju biti čiste jer ćete kasnije samo imati problema sa zaostalim i neotopljenim dijelovima sapunske mase.

izrada prozirnih sapuna

5) Alkohol lako isparava i jako je zapaljiv. Zato morate biti iznimno oprezni. Kako bi maksimalno spriječili isparavanje alkohola, postavite prianjajuću foliju između poklopca i lonca. Kuhajte još 30 minuta na višoj temperaturi. Na crockpot-u treba postaviti HIGH.

Dok se kuha, pripremite šećernu otopinu. Pripremite duplu količinu otopine jer će vam trebati za postizanje prozirnosti. U destiliranu vodu stavite šećer i kuhajte do vrenja. Bitno je da se šećer potpuno otopi.

izrada prozirnih sapuna

6) Nakon pola sata kuhanja, dodajte šećernu otopinu i dobro promiješajte. Šećerna otopina daje još ljepšu prozirnost i bistrinu. Ponovo zakuhajte smjesu na LOW. Vjerojatno će sada preostati samo manji komadi neotopljenog sapuna. Preporučujem gnječalicu za pire krumpir. Neotopljene komadiće sapuna jednostavno pritišćete na dno i na taj način ubrzavate njihovo topljenje i raspadanje. 

izrada prozirnih sapuna

7) Na površini će se konstantno pojavljivati pjena i kao nekakva pokorica. Ne morate se opterećivati s ovom pojavom. To je normalno i potrebno je kraj sebe imati bocu za špricanje s malo alkohola. Povremeno špricnete alkohol po površini i pjena se rastvara.

izrada prozirnih sapuna

8) Nakon što imate potpuno otopljenu sapunsku masu, vrijeme je za provjeru prozirnosti. Najbolje je za tu svrhu imati prozirne staklene tanjuriće. Sve tanjuriće stavite kratko u zamrzivač. Uzmite jedan rashlađeni tanjurić i žlicom stavite malo sapunske mase. Neka se razlije u tankom sloju. Pričekajte nekoliko minuta i promatrajte da li se stvara mliječna izmaglica. Vjerojatno će se stvoriti. To je znak da još niste postigli prozirni sapun. Hladno staklo ubrzava postupak hlađenja i daje vam uvid da li vaš sapun ostaje proziran. Ako ste postigli proziran sapun, on će uvijek ostati proziran i neće se dešavati nikakvo zamagljivanje.

izrada prozirnih sapuna

9) Ako se sapunska masa na tanjuriću počne zamagljivati, dodajte oko 40 g šećerne otopine. Dobro promiješajte i konstantno držite crockpot na LOW. Ponovo provjerite prozirnost na rashlađenom tanjuriću. Ako nema rezultata, ponovo dodajte oko 40 g šećerne otopine. Ako to ne doprinese prozirnosti, dodajte oko 80 g alkohola. Ako niti to ne popravi situaciju, pokušajte s 40 g glicerina. Ako se ništa ne popravi, ponovite šećernu otopinu, pa opet alkohol, glicerin, sve tako u krug dok se sapun ne razbistri. U ovom koraku potrebna je sva moguća strpljivost koju imate. Trebate imati na raspolaganju puno vremena za ove provjere. O ovom koraku sve ovisi i nikakva odluka na brzinu ne može pomoći. Kod mene je uspjelo nakon 4. provjere kada sam dodavala alkohol. Ovo je najteži dio postupka i nemojte izgubiti strpljenje!

izrada prozirnih sapuna

10) Kada postignete prozirnost vrijeme je za dodavanje mirisa (u vidu eteričnih ulja) i boja. Također u ovom momentu možete premastiti sapun. Pogledajte članak o bojama za prozirne sapuna i članak o premašćivanju. Izlijte sapun u kalupe. Drugi dan ih vadite iz kalupa i sušite na prozračnom mjestu. Za prozirne sapune je preporučljivo da se posuše barem 2 - 3 tjedna. Oni jesu već neutralni, ali se ipak moraju posušiti. Sušenjem, prozirni sapuni ne gube prozirnost čak se i pojačava.

izrada prozirnih sapuna

11) Nakon vađenja iz kalupa, na strani na kojoj su bili izloženi zraku, sapuni imaju tanku koricu. Obično se ta korica struže nožem kako bi sapuni bili zaista savršeni. Od diranja na sapunima lako ostaju otisci. Zato se sapuni još dodatno mogu polirati krpicom namočenom u alkohol.

Situacija kada dodajete otapala kako biste dobili prozirnost je najdelikatniji dio ovog postupka. Mislim da treba veliku pažnju posvetiti alkoholu jer to može biti izvor najčešće greške. Alkohol lako isparava prilikom kuhanja, pogotovo ako lonac nije zaštićen kako treba. Najčešći uzrok neuspijevanja prozirnosti je manjak alkohola. Zato u postupku provjere prozirnosti dodajem dvostruku količinu alkohola u odnosu na druga otapala.

Piše: Sunčica P.