Crni sapun

Crni sapuni su najelegantniji sapuni. Nije potrebna nikakva druga boja ili šarolikost. Ljepota crne boje je privlačna, baršunasta  i dovoljan ukras. Ovi sapuni moraju biti tvrdi i kvalitetne konzistencije. Tvrdi sapuni odlično prihvaćaju reljef, a za ovaj slučaj reljef se savršeno uklopio. Ovo je "naj cool" sapun koji sam vidjela!

 

Aktivni ugljen je prirodan dodatak koji osim privlačne crne boje ima značajnu učinkovitost. Njegova aktivnost se sastoji u tome da privlači suvišne masnoće i otrovne tvari iz kože. Prodire u kožu i čisti dubinski. Otklanja mastan i neuredan izgled kože i daje čistu, zdravu kožu. Nježno njeguje kožu zahvaćenu aknama i miteserima.

crni sapun

Nije bilo lako sve to postići. Probala sam ovakav sapun izvući hladnim postupkom, ali je aktivni ugljen reagirao i nije dao crnu boju već neku sivo zelenu. Tek kada sam primijenila topli postupak kakav primjenjujem kod prozirnih sapuna, dobila sam ono što sam htjela: čvrsti, crni sapun lijepe konzistencije. Nije me toliko zanimalo da dobijem proziran sapun jer zbog aktivnog ugljena prozirnosti i neće biti. Više me zanimala lijepa konzistencija kakvu imaju prozirni sapuni i to sam htjela vidjeti na ovom crnom sapunu.

 

Tvrdoću sam dodatno poboljšala dodavanjem krupne soli u otopinu lužine. Prilikom kuhanja, sapun je dosta pjenio. Moguće da je to posljedica krupne soli. Dio koji se pjenio sam obavezno skinula i bacila dok nije ostao skroz bistar, crni sapun.

Standardni dio recepta

 • 355 g svinjske masti
 • 355 g kokosovog ulja
 • 185 g maslinovog ulja
 • popust 5%
 • lužina NaOH 137,30 g
 • destilirana voda 300,30 g
 • 40 g kuhinjske soli (max 25% od količine vode)

Podaci ovog standardnog dijela recepta dobiveni su koristeći sapunski kalkulator i to su podaci koji vrijede za izradu bilo kojeg sapuna.

Otapala

 • 411 g etanola
 • 227 g glicerina
 • 240 g šećera
 • 170 g destilirane vode za šećernu otopinu
 • 3 velike žlice aktivnog ugljena u prahu

Aktivni ugljen sam otopila u otopini šećera i glicerina. To je jako važan dio, jer se aktivni ugljen prije stavljanja u sapun mora dobro otopiti.

Za miris sam koristila eterično ulje bergamota i lavande. To su mirisi niže note i savršeno odgovaraju tamnom sapunu. Sve o bojama i mirisima prozirnih sapuna pročitajte u članku. Eterična ulja sam dodala u maslinovo ulje s kojim sam premastila ovaj sapun.

crnisapun

Sapuni od svinjske masti imaju posebnu kvalitetu. Sapuni koji imaju u receptu kombinaciju biljnih i životinjskih masnoća uvijek su najbolji za kožu. Svinjska mast daje svijetle sapune i uvijek je dobro došla u recept uz druga biljna ulja. Iako je pristupačna, ova masnoća je idealna u kozmetici. U krajnjoj liniji ova je masnoća najsrodnija sastavu ljudske kože.

 

Kokosovo ulje je neizostavno zbog dobre pjene i zbog kvalitete. Daje također tvrdi sapun. Danas zaista možete jednostavno nabaviti kokosovo ulje, čak više ni cijene nisu tako visoke kao prije. Ne morate inzistirati na djevičanskom kokosovom ulju, bit će sasvim dobro i ono djelomično rafinirano bez mirisa. Cijena takvih ulja je danas zaista pristupačna.

 

Maslinovo ulje sam stavila jer izrazito njeguje i sprečava isušivanje. Maslinovo ulje mi je bitno jer ću s njim premastiti ovaj sapun. Ulja koja koristite za premašćivanje trebaju biti kvalitetna ulja. 

 

Osnovni recept i postupak izrade za izradu ovog sapuna se nalazi u sljedećem člankucrni sapun

Piše: Sunčica P.