Boje i mirisi prozirnih sapuna

Velika prednost prozirnih sapuna u odnosu na ostale je upravo kod dodavanja boja i mirisa. Boje i mirisi ostaju postojani i pružaju velike mogućnosti za kreativnost!

 

Prozirni sapuni su nastali toplim postupkom i kod njih je proces saponifikacije završio. Sva lužina je odreagirala pa nema više situacija da dolazi do nekontroliranih reakcija lužine sa mirisima i bojama kao u hladnom postupku. Ono što dodajete od boja i mirisa u prozirni sapun ostaje kakvo jest. Što ste dodali to ćete i imati! Predivna činjenica prozirnih sapuna!

boje

Alkohol u prozirnim sapunima se ponaša isto kao i u parfemima. On pojačava i intenzivira mirise. Čak i bez dodavanja posebnih mirisa, prozirni sapuni lijepo mirišu i prekrasni su. Kod sapuna izrađenih hladnim postupkom dodavanje skupih eteričnih ulja je gotovo šteta. Mirisi hlape i u završnom obliku sapuna jedva se naziru i teško prepoznaju. Alkohol i ostala otapala koja se dodaju u prozirne sapune pomažu zadržati i stabilizirati miris. Sve o mirisima i mirisnim notama vidi u članku.

 

Ako ste izrađivali sapune hladnim postupkom, sigurno ste zapazili kako je kod takvih sapuna nemoguće dobiti intenzivne, prirodne boje. Gotovo sve prirodne boje su osjetljive na visoki pH ovih sapuna i obično se promijene do neprepoznavanja. Nikad ne možete predvidjeti kako će se neka boja ponašati i u što će se promijeniti. Izuzetak su pigmenti specijalno izrađeni za izradu sapuna. Sve drugo je nepredvidivo i daje blijede nijanse. Osuđeni ste na ograničeni izbor blijedih zemljanih boja koje vremenom još više izbljeđuju. Kod prozirnih sapuna ne postoji ova prepreka. Oni izlaze neutralni i omogućavaju postojanost boja. Dobivate nove mogućnosti postizanja lijepih i intenzivnih nijansi. Ove mogućnosti daju novi zamah vašoj kreativnosti!

 

Ako niste previše zahtjevni, prehrambene boje će vam dati prekrasne nijanse ovim sapunima. Imajte na umu da će previše boje pomalo uništavati prozirnost sapuna. Zato, prehrambene boje dodajete kap po kap i pratite efekt.

 

Ako ste ljubitelj prirodnih boja, onda ste došli na svoje! Postoji bezbroj mogućnosti kako prozirnim sapunima dati lijepu, prirodnu boju. Klorofil iz algi, prah ječmene trave, matcha prah dati će različite nijanse lijepih zelenih. Kurkuma će dati jaku naranđastu boju. Crvena paprika će dati izuzetnu nijansu crveno narađaste boje. Sve navedene namirnice su obično u obliku praha i nikada ih ne dodajete direktno. Ja ih otopim u malo alkohola i tu otopinu dodajem u sapun. Na slici su čaše sa otopljenom paprikom, kurkumom, ječmenim prahom i spirulinom. Boje kakve ih sada vidite odrazit će se i u sapunu!

boje

Piše: Sunčica P.