Kocke s jabukama

Jesensko doba ne mogu zamisliti bez nekog finog kolača s jabukama. Pogotovo volim one reske, tvrde jabuke. Kolači od njih su najfiniji, a pogotovo ovaj starinski recept. Nekada se ovaj recept često radio i mnogima je u sjećanju iz djetinjstva. Radi se o kombinaciji jabuke i cimeta u sočnom biskvitu. Biskvit je toliko mekan i topi se u ustima. Uvijek me najviše oduševe ovakvi jednostavni recepti. Jednostavni recepti i jesu najsavršeniji.

Priprema  

Očistite i naribajte jabuke. Dinstajte ih na blagoj vatri uz koju žlicu šećera. Pred kraj dinstanja dodajte cimet. Možete dodati i jednu žlicu griza ako jabuke imaju previše soka. Time je nadjev i najteži dio posla gotov.

kolač od jabuka

Zamiješajte brašno i prašak za pecivo, a onda umiješajte sve ostale sastojke. Ja izbjegavam prašak za pecivo i čim sam vidjela da u receptu ide jogurt, stavila sam sodu bikarbonu umjesto praška za pecivo. Dodala sam i malo više jogurta. Čim idu kiseli sastojci kao što je jogurt, soda bikarbona odlično djeluje i možete je upotrijebiti umjesto praška za pecivo. Polovicu smjese izlijte u srednji lim i pecite u zagrijanoj pećnici dok malo ne porumeni. Izvadite van i dodajte pripremljeni nadjev od jabuka. Prelijte ostatkom smjese i opet pecite dok korica ne porumeni (na standardnoj temperaturi od 180 C).

Sastojci

  • 13 žlica glatkog brašna
  • 13 žlica šećera
  • 1,5 - 2 kg jabuka
  • 1 jogurt
  • 2 jaja
  • 1 čaša (od jogurta) ulja
  • 2 vanilin šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • cimet

Po izvornom receptu koji sam napisala idu 2 vanilin šećera. Već dugo ne koristim vanilin šećer jer znam da je to čisti produkt kemije. Umjesto toga čupam listove barbarože i sitno ih narežem, poput peršina. Umiješam ih u tijesto biskvita. Biskvit dobiva fantastičnu, prirodnu aromu! Vidi članak o barbaroži, mirisnoj pelargoniji.

Piše: Sunčica Pećnjak



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/9