Kocke s jabukama

Jesensko doba ne mogu zamisliti bez nekog finog kolača s jabukama. Pogotovo volim one reske, tvrde jabuke. Kolači od njih su najfiniji, a pogotovo ovaj starinski recept. Nekada se ovaj recept često radio i mnogima je u sjećanju iz djetinjstva. Radi se o kombinaciji jabuke i cimeta u sočnom biskvitu. Biskvit je toliko mekan i topi se u ustima. Uvijek me najviše oduševe ovakvi jednostavni recepti. Jednostavni recepti i jesu najsavršeniji.

Priprema  

Očistite i naribajte jabuke. Dinstajte ih na blagoj vatri uz koju žlicu šećera. Pred kraj dinstanja dodajte cimet. Možete dodati i jednu žlicu griza ako jabuke imaju previše soka. Time je nadjev i najteži dio posla gotov.

kolač od jabuka

Zamiješajte brašno i prašak za pecivo, a onda umiješajte sve ostale sastojke. Ja izbjegavam prašak za pecivo i čim sam vidjela da u receptu ide jogurt, stavila sam sodu bikarbonu umjesto praška za pecivo. Dodala sam i malo više jogurta. Čim idu kiseli sastojci kao što je jogurt, soda bikarbona odlično djeluje i možete je upotrijebiti umjesto praška za pecivo. Polovicu smjese izlijte u srednji lim i pecite u zagrijanoj pećnici dok malo ne porumeni. Izvadite van i dodajte pripremljeni nadjev od jabuka. Prelijte ostatkom smjese i opet pecite dok korica ne porumeni (na standardnoj temperaturi od 180 C).

Sastojci

  • 13 žlica glatkog brašna
  • 13 žlica šećera
  • 1,5 - 2 kg jabuka
  • 1 jogurt
  • 2 jaja
  • 1 čaša (od jogurta) ulja
  • 2 vanilin šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • cimet

Po izvornom receptu koji sam napisala idu 2 vanilin šećera. Već dugo ne koristim vanilin šećer jer znam da je to čisti produkt kemije. Umjesto toga čupam listove barbarože i sitno ih narežem, poput peršina. Umiješam ih u tijesto biskvita. Biskvit dobiva fantastičnu, prirodnu aromu! Vidi članak o barbaroži, mirisnoj pelargoniji.

Piše: Sunčica Pećnjak