Zašto su krpice sa zeljem tako posebne

Krpice sa zeljem su poseban prilog ili čak samostalno jelo. Ako i ne volite kupus, ovo jelo ćete vjerojatno prihvatiti. Uglavnom, nitko nikad nema ništa protiv krpica sa zeljem, a javit će se puno obožavatelja ovog jela. Karakteristično za krpice je karamel koji se hvata za zelje i prženi luk. To je osnovna ideja ovog jela. Uz malo soli i papra to su svi sastojci ovog jela. Zelje ima svoj karakterističan, slatkasti okus te uz malo tvrđe tjestenine, sve se stapa u skladnu gurmansku cjelinu.

krpice sa zeljem

Sastojci

  • 1 manja glavica slatkog kupusa
  • 1 luk 
  • 1 žlica šećera
  • sol, para
  • tjestenina u obliku krpica
  • ulje ili mast

krpice sa zeljem

Original krpice se rade sa svinjskom masti, ali dobro će biti i obično ulje. Na masti ili ulju otopite žlicu šećera. Šećer treba dobiti boju kao na slici. To je početak karameliziranja. Nemojte pretjerati da vam ne zagori

krpice sa zeljem

Dodajte nasjeckani luk i promiješajte da pokupi karamel.

krpice sa zeljem

Dodajte grubo nasječeno zelje i opet dobro pomiješajte. Dinstajte dok zelje ne opusti. Dinstanjem zelje dobiva karkterističan slatkasti okus. To je izraženo baš kod dinstanja, al ne i kod kuhanja u vodi. Zato su dinstane kupusnjače slađe i ukusnije.

krpice sa zeljem

Začinite soli i paprom i dodajte kuhane krpice. Bitno je da tjestenina nije prekuhana. Otprilike kad počnete dinstati zelje, počnite i sa kuhanjem krpica i sve će biti pravovremeno gotovo.

Krpice sa zeljem će se odlično spariti s bilo kojim pečenim komadom mesa, bilo koje vrste. Ovo jelo paše i zimi i ljeti, vječni klasik!

krpice sa zeljem

Piše: Sunčica PećnjakOcijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/6