Zašto su krpice sa zeljem tako posebne
Krpice sa zeljem su poseban prilog ili čak samostalno jelo. Ako i ne volite kupus, ovo jelo ćete vjerojatno prihvatiti. Uglavnom, nitko nikad nema ništa protiv krpica sa zeljem, a javit će se puno obožavatelja ovog jela. Karakteristično za krpice je karamel koji se hvata za zelje i prženi luk. To je osnovna ideja ovog jela. Uz malo soli i papra to su svi sastojci ovog jela. Zelje ima svoj karakterističan, slatkasti okus te uz malo tvrđe tjestenine, sve se stapa u skladnu gurmansku cjelinu.
Sastojci
- 1 manja glavica slatkog kupusa
- 1 luk
- 1 žlica šećera
- sol, para
- tjestenina u obliku krpica
- ulje ili mast
Original krpice se rade sa svinjskom masti, ali dobro će biti i obično ulje. Na masti ili ulju otopite žlicu šećera. Šećer treba dobiti boju kao na slici. To je početak karameliziranja. Nemojte pretjerati da vam ne zagori
Dodajte nasjeckani luk i promiješajte da pokupi karamel.
Dodajte grubo nasječeno zelje i opet dobro pomiješajte. Dinstajte dok zelje ne opusti. Dinstanjem zelje dobiva karkterističan slatkasti okus. To je izraženo baš kod dinstanja, al ne i kod kuhanja u vodi. Zato su dinstane kupusnjače slađe i ukusnije.
Začinite soli i paprom i dodajte kuhane krpice. Bitno je da tjestenina nije prekuhana. Otprilike kad počnete dinstati zelje, počnite i sa kuhanjem krpica i sve će biti pravovremeno gotovo.
Krpice sa zeljem će se odlično spariti s bilo kojim pečenim komadom mesa, bilo koje vrste. Ovo jelo paše i zimi i ljeti, vječni klasik!
Piše: Sunčica Pećnjak