Varivo od raštike

Raštika, divlji kupus je možda najzdraviji kupus. Raštika traži škrtu zemlju i surove uvjete. Uzgoj je pokušan na kontinentu i biljka razvija velike listove, ali okus daleko zaostaje. Ne odgovara joj bogata zemlja. Da bi bila tako "koncentrirana" i bogata hranjivim tvarima, mora biti na udaru suše, pa jesenskih kiša, a onda jake zime. Kada se nađe takva zemlja i vremenski uvjeti, dobivate vrhunsku namirnicu. Kao vrhunsku namirnicu su je prepoznali i u Americi. Danas se raštika nudi kao specijalitet po američkim restoranima. Raštika je postala jedna od najtraženijih i najzdravijih namirnica.

 

Raštika je prvi uzgojeni kupus i poznata je odavno. Međutim, danas se počinje posebno isticati njena vrijednost. Raštika sadrži velike količine određenih spojeva sa sumporom koji povećavaju sposobnost jetre da proizvodi enzime koji neutraliziraju potencijalno toksične tvari. Raštika je izvanredan izvor snažnih antioksidansa luteina i zeaksantina. Obiluje kalcijem i djeluje preventivno da rak. Upravo ta svojstva stavila su u fokus ovo povrće.

raštika varivo

U pripremi ne treba previše komplicirati. Prodinstate luk, suho meso, dodate krumpir na kockice, izrezanu raštiku, malo mljevene paprike, soli i papra. Dinstanjem povrće pusti svoje sokove i tek kada se sve dobro prodinsta, dodate dovoljnu količinu vode. Kuhate oko pola sata.

 

Na samom kraju napravim malo zaprške s maslinovim uljem, češnjakom i malo brašna. To još dodatno zagusti varivo i pojača doživljaj češnjaka. Znam da mnogi bacaju prvu vodu u kojoj se raštika kratko kuhala. Time se ublažava žestina ovog kupusa. Mislim da to uopće nije potrebno raditi ako zaista želite doživjeti raštiku.

Sastojci

  • 2 glavice luka
  • stručak raštike
  • 3 - 4 krumpira
  • malo slanine, suhog mesa
  • češnjak, maslinovo ulje
  • sol, papar, ulje

 

Ovo jelo mi je omiljeno u odnosu na druga variva. Moguće su mnoge varijacije, ali najjednostavniji načini su najbolji.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 4.37 (19 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/33