Kupus

Kupus bijeli i crveni, kelj, karfiol, koraba, prokulica, brokula, raštika ...sve su to razne kupusnjače. Zimi smo naprosto osuđeni na ovo povrće. Mnogi će reći da ne vole ovo povrće, međutim zimi je to gotovo jedini i najbolji izbor. Kada se uzmu u obzir sva ljekovita svojstva ovog povrća, lako ćete se odlučiti u korist kupusa. Kupus je jeftina, niskokalorična, ali izuzetno ljekovita i važna namirnica. Bitno je samo razmisliti na koji način je pripremiti, a da bude ukusna i da relativno uživate u njoj i koristite njene zimske blagodati.

kupus

 

Rezanjem kupusa potičete izlučivanje antikancerogenih tvari!

Sjeckanjem kupusa vi oštećujete biljku koja pokušava zaliječiti mjesto reza izlučivanjem enzima mirosinaze. Ovaj enzim ne postoji u samoj biljci, on nastaje iz hranjivih tvari u okolnostima koje iniciraju njegovo nastajanje. Ovaj enzim ne samo da ima antikancerogena svojstva koja sprečavaju razvoj stanica raka, već pomaže jetri kod detoksikaciji organizma i generalno utiče na pojačanje ljudskog imuniteta. Obično, biljci je potrebno oko 10 minuta za formiranje optimalne količine mirosinaza enzima.

Zato je sjeckanje kupusa dobro, a također je dobro poslije sjeckanja pričekati 10-ak minuta da se stvori ljekovita supstanca. Zanimljivo je kako sve te postupke i inače prakticiramo u pripremi kupusa, a ovo je objašnjenje i zašto.

Najbolje je koristiti sirovi kupus. Obično to radimo u obliku svježe cijeđenih sokova. Ti sokovi naprosto spadaju u pravi lijek. Obično se koriste s dodatkom mrkve,  limuna, meda. Termičkom obradom ljekoviti sastojci propadaju. Ako Vam je nemoguće jesti sirov kupus, barem primijenite kratkotrajno kuhanje na pari. Često se ljudi žale da im kupus uzrokuje nadutost i da im je teško probavljiv. Upravo kuhanje kupusa u vodi uzrokuje ovakvo djelovanje. Kuhanje u vodi uništava enzime i minerale koji pogoduju i olakšavaju probavu ove namirnice. Ako se pitate koji dio kupusa je najvrjedniji onda znajte da su to upravo zeleni vanjski listovi koje često bacamo. Zeleni listovi su puno bogatiji mineralima od onih unutarnjih svijetlih, gotovo žutih.
Obično s kupusom dobro paše masno svinjsko meso. Razlog tome je što kupus pomaže u probavi masnoća.
Kiseli kupus je odlična opcija, ali naravno najbolji je sirov.

Kako kupus djeluje?

Kupus eliminira toksine, djeluje laksativno, protuupalno, jača organizam . Poznato je djelovanje kupusa da liječi sluznicu probavnih organa. Zato je odličan za bolesti crijeva, probavne tegobe, a posebno je blagotvoran za čir na želucu. Pomaže kod bolesti dišnih organa:  bronhitis, kašalj, promuklost. Rješava slabokrvnost. Svaki kupus je prevencija od zloćudnih, autoimunih bolesti.

Kao što blagotvorno djeluje na sluznicu unutarnjih organa, tako djeluje i na kožu. Za ljepšu kožu lica savjetuje se pijenje vode u kojoj se kuhao bijeli kupus. Maske od kupusa su poznati tretman za njegu lica.

 

Kupus nije namirnica fantastičnog, gurmanskog okusa. Međutim, mnoge stvari dolaze navikom. Zato naviknite djecu da pomalo jedu ovu namirnicu. Dobro je da se odmalena privikavaju i koriste kupusnjače. Kasnije je puno teže zavoljeti ovu namirnicu. Vjerujem da ćete u desnom popisu recepata naći ponešto za sebe...  

Piše: Sunčica P.