Darkersko varivo

Zašto se od crvenog kupusa ne rade variva i druga kuhana jela? Takvih recepata gotovo da i nema. Iako je crveni kupus zdraviji nego bijel, ljudi ga zaobilaze i rađe konzumiraju svijetli kupus. Isprobala sam crveni kupus na varivo i jelo je ostalo za pamćenje. Slučajno se pogodio dobar komad mesa i dobar sastav povrća, ali je crveni kupus dao glavni pečat ovom jelu. Definitivno, jelo koje ću ponavljati.

 

Crveni kupus je zdraviji kupus u odnosu na bijeli. Jaka ljubičasta boja upućuje na prisutnost ljekovitih spojeva, antocijana.  Antocijani su poznati po jakom antioksidativnom učinku. Svako povrće i voće jakih boja ima sličan učinak. Uz borovnice, višnje, jagode, trešnje, brusnice, tu je i crveni kupus kao jaki izvor ovog biljnog pigmenta. Prisutnost biljnog pigmenta nimalo ne kvari okus jela jer biljni pigmenti nemaju izražen okus niti miris. Lijepa, tamno ljubičasta boja samo doprinosi posebnom izgledu jela.

varivo od crvenog kupusa

Imala sam specijalno meso za izradu ovog jela. Slučajno sam u nedostatku junećih rebara  kupila juneći rep. Juneći rep je perfektna pozicija za juhe i variva. Bila sam oduševljena okusom variva. Nakon ovog iskustva kupujem juneći rep kada god to zateknem na tržnici.

Sastojci

 • 1 -2 kg junetine (juneće kosti, juneća rebra, juneći rep)
 • 2 luka
 • 2 -3 mrkve
 • 1 peršin, list i korijen
 • 1 manji celer, list i korijen
 • 1 paprika
 • 1 manju glavicu crvenog kupusa
 • 1 manji poriluk
 • začini: krupna sol. zrna papra, listovi ružmarina, bijelo vino, eventualno vegeta
   

varivo od crvenog kupusa

Koristim lonac na paru jer najbolje sačuva okuse i mirise. U prvoj vodi iskuham kosti i meso. Prva voda obično daje pjenu pa to bacim. U drugoj vodi skuham nasjeckani luk, meso i kosti. Kuhanje traje 40 minuta na jakom pritisku.

varivo od crvenog kupusa

Za vrijeme kuhanja mesa, treba narezati povrće i pripremiti sve začine.

varivo od crvenog kupusa

Nakon kuhanja mesa i luka, ubaciti u lonac narezano povrće i začine.  Kuhati sve zajedno na slabijem pritisku oko 10 minuta,

Možete servirati varivo uz kineske rezance ili možete taj dio slobodno izostaviti

varivo od crvenog kupusa

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/14