Sarma

domaća sarma

Sarma je savršeno zimsko jelo. Možda ne zvuči skromno, ali meni je najbolja sarma kakvu ja spremim. Ako volite sarmu koja miriši po suhom mesu, sočno meso unutar sarme, umak na kojem masnoća pliva i žešćeg okusa, onda imamo sličan ukus i možete nastaviti čitati recept. Ne volim nikakve eksperimente sa sarmom. Ne volim dodavanje rajčice, peršinovog ili celerovog lišća. Sarma po meni treba biti točno "kakva treba biti". Radim je po ustaljenom receptu i imam nekoliko pravila koje poštujem.

 

Za uspješnu sarmu važna je i kvaliteta kiselog zelja. Isključivo kupim kiselo "varaždinsko zelje" na tržnici. Zaista je skupo i glavice su velike, a od velikih glavica ispadnu lijepe sarme. Nisam od onih koji ispiru listove, volim osjetiti kiselinu kupusa i cijelu sarmu je lako naknadno razblažiti s vodom.

 

Vrlo rijetko koristim miješano meso i uglavnom kupujem junetinu. Za sarmu je zaista bolja mješavina. Naravno, zamolite mesara da pred vama samelje 1/2 kg svinjetine i 1/2 kg junetine od plećke ili lopatice. Možete zamoliti da vam zajedno s mesom samelje i komad slanine. Izaberite slaninu koja ima više bijelog dijela takozvani "špek sapunar". Za sarmu je važno da meso bude masnije jer je time sarma ukusnija. Zato se i dodaju 2 žlice domaće masti. Mast pomaže da smjesa ne bude nabita i tvrda već rastresita. U slučaju da ste već dodali mljeveni špek u smjesu mesa, ne morate dodavati mast.

Davno smo već raščistili predrasudu da životinjske masnoće nisu zdrave. To je izuzetno vrijedna i zdrava namirnica, potrebna zdravom organizmu, a pogotovo zimi. Dakle, ne štedite na slanini i masti, samo naprijed! Kiselina kupusa to sve neutralizira i zato sarma i je tako savršeno jelo!

 

Jedna od tajni je također da luk i češnjak najprije malo ispržim, dodam narezane slanine i na kraju paprike (slatku i tucanu, ljutu). Time postižete da se okusi bolje prožmu. Nije potrebno stavljati nikakvo jaje za povezivanje.

najbolja sarma

Postupak ide ovako:

Sastojci

 • 1 glavica kiselog kupusa od oko 1,5 kg
 • 1 kg mljevenog mesa (1/2 kg junetine, 1/2 kg svinjetine)
 • 2-3 glavice luka
 • 3-4 režnja češnjaka
 • 2 žlice svinjske masti
 • 1-2 dl riže
 • 200 g dimljene slanine
 • 1 žlica slatke crvene paprike
 • 1 mala žličica tucane, ljute paprike
 • 2-3 lovorova lista
 • sol i papar
 • komadić sušenih špic rebra

 

 

Najprije blago ispržite narezani luk i češnjak. Dodate sitno narezanu slaninu i na kraju papriku (slatku i tucanu ljutu). Smjesu prebacite u zdjelu u kojoj ćete miješati meso i pričekajte malo da se ohladi. Dodajte rižu, mast, sol i papar. Smjesu dobro zamiješajte i obavezno probajte da ste sigurni da slanoća odgovara.

 

Skidajte listove kupusa i sa prvih listova možete maknuti zadebljanja. Ta zadebljanja ne bacajte već ćete ih naknadno izrezati i ubaciti kao rezano zelje. Sarme se motaju  počevši od korijena lista prema vrhu i na kraju se krajevi utisnu.

 

Koru slanine (špeka) kojeg ste rezali sačuvajte i stavite na dno lonca. Zatim stavite red rezanog zelja i tek na to stavljate sarmice. Time ste se osigurali i sarme sigurno neće zagoriti, a sve sastojke ste maksimalno iskoristili. U sredinu stavite komadić špic rebra ili drugog suhog mesa. Kad napunite red sarmi, sarme pokrijete rezanim zeljem i opet ponovo punite novi red sarmama. Na kraju sve pokrijete ostatkom kiselog zelja koje vam je preostalo. Dodate par lovorovih listića i to je sve.

 

Zagrijete sarmu do vrenja i spustite na nižu vatru da polako krčka. Sarma se kuha dugo, barem 2-3 sata. Nakon što odstoji koji dan u hladnjaku, bude najbolja.

 

Zapršku radite neposredno prije obroka. Na malo ulja dodate žlicu glatkog brašna, kratko popržite i dodate žličicu mljevene paprike. Iz lonca sa sarmama izlijete malo soka od sarme i sve to još razrijedite vodom. Ubacite sarme i kuhate da se sve dobro prožme.

Puno truda, ali kraljevsko jelo!

 

Piše: Sunčica P.