Usoljene ribice

Sastojci

  • 3 kg ribica (sardele ili inćuni)
  • 1 kg krupne soli (1/3 kilaže od ribe)
  • papar u zrnu, lovor

slane sardele

Ribu možete nasoliti u staklenkama, drvenim bačvicama, metalnim ili inox posudama . Bitno je da imate poklopac od te posude koji možete dodatno stisnuti kamenom i da je posuda od materijala koji ne reagira. Koristite frišku sardelu ili inćune. Bitno je da riba zaista bude friška. Dno posude pokrijte solju, naslažite ribice u istom smjeru pospite red solju, nekoliko zrna papra i list lovora. Drugi red započnite sa smjerom ribe okomito na prvi red. Svaki red pospite solju i paprom. Napunjenu posudu poklopite poklopcem na koji stavite uteg težine ribe (oko 4 kg u ovom slučaju). Možete na vrh dodati malo vode zasićene solju. Bitno je da sva riba bude potopljena. Nakon desetak dana izlijte tekućinu koja se nakupila. Napravite novu salamuru (vodu zasićenu solju) i prelijte ribu.

 

Tijekom cijelog procesa bacite oko na stanje ribe. Ako je salamura tamna, ponovo je zamijenite novom. Ako vidite ulje koje se sakupilo na vrhu, obavezno ga izlijte da ne bi došlo u dodir sa ribom jer će se riba užegnuti. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu npr. podrum. Nakon 4-5 mjeseci ribe možete jesti. Čiste se neposredno prije upotrebe. Kad ih želite konzumirati, očistite utrobu, glavu i veću kost, isperite ih i osušite. Poslužite ih s maslinovim uljem. Možete ih očistiti više, pa spremati u teglice s maslinovim uljem.

Piše: Sunčica P.