Hobotnica iz pekača

Električni pekač je kao stvoren za hobotnicu. Koristim ga za dva recepta. Odličan je za pripremu krumpira i odličan je za hobotnicu. Hobotnica baš voli taj način pripreme na malo višoj temperaturi uz parenje. Električni pekač najbolje oponaša peku, i kuhano i pečeno u isto vrijeme.

 

Hobotnicu treba nabaviti zaleđenu jer je inače u pripremi pretvrda. Problem hobotnice je što ima previše tekućine u sebi. Tekućinu treba izbaciti kako bi se hobotnica mogla zapeći. To je najlakše napraviti prethodnim kuhanjem.

hobotnica ispod peke

Sastojci

  • hobotnica od oko 2 kg
  • 1 kg krumpira
  • 2 mrkve
  • 2 paprike
  • 1 luk
  • 4 češnja češnjaka
  • 4-5 lista lovora
  • 1 grančica ružmarina
  • 1 šaka šeri rajčica
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 2 dl bijelog vina

Priprema

Hobotnica iz pekača

Obavezno koristiti zaleđenu hobotnicu. Nakon što je odmrznete, očistite je tako da odstranite utrobu. Tijelo izokrenete kao džep i polako kidate spone kojima je utroba pričvršćena za stjenke. 

Hobotnica iz pekača

U sredini krakova, s donje strane nalazi se zub kojeg skinete nožem. Nožem također skinete i oči.

Hobotnica iz pekača

Hobotnicu dobro operete i spremana je za kuhanje.

Hobotnica iz pekača

Hobotnicu samo stavite u lonac i pustite da se kuha oko pola sata poklopljeno, na srednjoj temperaturi. Za to vrijeme ogulite krumpir i narežite ga na veće komade, srednje velike krumpire narežite na četvrtine, manje na polovine. Mrkvu, luk i papriku očistite i narežite na veće komade. Očistite češnjak. Nakon pola sata hobotnicu skinete s vatre i prolijete tekućinu koju je ispustila.

Hobotnica iz pekača

Pleh električne peke obložite papirom za pečenje pa po njemu složite povrće, pouljite s 0,5 dl maslinovog ulja, posolite i rukama promiješajte i poravnajte. Stavite peći u peku na temperaturi 200 °C na pola sata.

Hobotnica iz pekača

Krumpir će biti do pola pečen i u tom trenutku dodajete hobotnicu. Zakopajte je u krumpir, a pogotovo glavu da se ne bi presušila u pekaču. Podlijte vinom i stavite peći  sljedećih pola sata, da se krumpir i hobotnica ispeku do kraja. Provjerite vilicom koliko je hobotnica mekana. Čim bude mekana, gotovo je. Poslužite uz rikulu i zelenu salatu.

Piše: Sunčica Pećnjak