Savršeni tuna steak

Za savršeni tuna steak ne treba puno namirnica. Dovoljni ih je nekoliko, a priprema je vrlo jednostavna. Tuna steak mora imati hrskavu zapečenu koricu i mekanu, roza unutrašnjost. Hrskavost gornje korice postiže se solju i začinima. Većina ribe se peče polako na temperaturi srednje jačine. Tuna je iznimka od tog pravila i peče se krako i na jakoj vatri. Tuna sadrži enzime koji polaganim zagrijavanjem postaju iznimno aktivni rezultirajući gnjecavim mesom ribe. Zato je tunu najbolje staviti na vruće ulje kako bi se enzimi trenutno inaktivirali i tuna steak zadržao svoju strukturu. Idealno je peći minutu-dvije s obje strane. 

 

Obično kupim malo veći tuna steak od 600 - 700 g i napravim ga na sljedeći način. Ova količina je dovoljna za četveročlanu obitelj jer se radi zaista o 600 g čistog, kvalitetnog mesa. Posebno paše uz ljetne salate poput rajčice, krastavaca, krumpira, rikule. U takvoj kombinaciji ovo je brz, kvalitetan, ljetni ručak.

tuna steak

Sastojci

  • odrezak tune oko 600 - 700 g
  • prstohvat soli
  • prstohvat sjemenki komorača
  • prstohvat sjemenki korijandera
  • nekoliko kuglica papra
  • maslinovo ulje
  • sok od pola limuna
tuna steak

Sjemenke komorača, korijandera, papra staviti u mlinac za kavu. Dodati prstohvat soli i sve dobro usitniti.

tuna steak

Steak od tune premazati svježe mljevenim začinima i maslinovim uljem. Staviti da se peče u gusnatu tavicu koju ste prethodno zagrijali. Ne treba dodavati nikakvo ekstra ulje. Tuna se mora peći što suhije moguće. Eventualno dodati po potrebi koju kapljicu ulja. Par minuta s jedne, par minuta s druge strane, i to je sve. Ribu maknuti s vatre i preliti sa sokom od pola limuna i još malo maslinovog ulja.

tuna steak

Servirati uz krumpir salatu i domaće rajčice. Slatkoća domaćih rajčica je idealan dodatak tuni.

Piše: Sunčica P.