Rižoto od dagnji

Dagnje ili mušmule su vrlo  hranjive i zdrave školjke, a cijenom nisu skupe. Postale su vrlo dostupne kao svježe zahvaljujući uzgajalištima na Jadranu. Među poznatijim uzgajalištima dagnji su Novigradsko more, Limski kanal, Šibenski zaljev i Pulski zaljev. Ovaj recept  za dagnje odličan jer koristi cijelu dagnju. Od ljuštura se radi temeljac, a čisto meso se stavlja u rižoto.

dagnje

Dagnje kao i druge školjke su izuzetno bogate omega-3 masnim kiselinama, vitaminima i mineralima (vitamini B-kompleks, vitamin C, folat, željezo, fosfor, mangan, selen i cink).  Ali dagnje su posebno briljantne u smislu vitamina B12, selena i mangana. Drugi se proizvodi jednostavno ne mogu natjecati s njima u prisutnosti navedenih hranjivih tvari. Vitamin B12 je ključan za metabolizam, njegov nedostatak često uzrokuje umor i depresiju, osjećaj gubitka snage i gubitka energije. Selen je izuzetno važan za zdravlje imunološkog sustava, uključujući štitnjaču, a mangan za zdravlje kostiju i proizvodnju energije.

Sastojci

  • 1kg svježih dagnji
  • 250 g riže Arborio ili slično
  • maslinovo ulje
  • 1 glavica crvenog luka
  • pola glavice češnjaka
  • vezica svježeg peršina
  • 200 ml bijelog vina + 200 ml vode za temeljac
  • 2 svježa lovorova lista
  • 2 stabljike majčine dušice
  • morska sol, svježe mljeveni crni papar

dagnje

Najvažnija stvar kod dagnji je da ih kupujete i pripremate svježe. Ako dagnje ne planirate iskoristiti odmah nakon kupovine, stavite ih u mokru krpu ili novinski papir pa odložite u hladnjak. Tako mogu stajati oko 24 sata. Svježe školjke ćete prepoznati po tome što su čvrsto zatvorene ili se na kuckanje prstom zatvaraju. Sve dagnje koje se ne zatvore, prilikom čišćenja obavezno odbacite. Nemojte koristiti ni školjke s napuknutim ljušturama. Takve također bacite.

dagnje

Tupom stranom noža otkinite niti koje vire iz ljušture. Dobro ostružite ljušturu da biste skinuli alge i priljepke. Operite dagnje u hladnoj vodi.

dagnje

Na ugrijano maslinovo ulje stavite nasjeckani peršin i češnjak. Ubacite i očišćene dagnje. Čim se počnu otvarati ulijte bijelo vino i vodu. Dodajte lovor i majčinu dušicu. Prokuhajte još kratko dok se sve školjke ne  otvore.

dagnje

Iz svake ljušture izvucite meso i stavite sa strane dok ne napravite rižoto. 

U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte sitno sjeckani crveni luk, češnjak. Pirjajte na laganoj vatri 5 minuta dok se luk ne zacakli. Dodajte rižu, pržite nekoliko minuta, a nakon toga dodajte temeljac od dagnji. Pažljivo posolite i popaprite pa nastavite dodavati temeljac lagano miješajući sve dok riža ne bude na pola kuhana. Dodajte očišćene dagnje pa sve lagano promiješajte uz dodavanje temeljca (ili vode ako ste potrošili temeljac).

dagnje

Servirani rižoto pospite sjeckanim peršinom i ukrasite ljušturom ovih lijepih školjki.

Piše: Sunčica P.