Crni rižoto

crni rižoto

Crni rižoto je posebno jelo i prava delicija. Da biste zaista uživali u ovom izvanrednom jelu, treba pripaziti na nekoliko važnih stvari. Kada počne sezona sipa, a to je početak proljeća, često ćete ih viđati po ribarnicama.  Za ovo jelo morate insistirati na svježoj, a nikako zamrznutoj sipi. Crnilo zamrznute sipe je bezvrijedno i neće obojiti rižoto. Priprema ovog jela spada u najjednostavniju pripremu. Najteži dio je očistiti sipu i sačuvati crnilo. Bezbroj puta sam imala sivi umjesto crni rižoto. Nije to nikakva tragedija, ali uz malo strategije imati ćete originali crni rižoto. Najprije, evo kako se čisti sipa:

 

čišćenje sipe

Napipajte sipinu kost i okrenite sipu tako da ta strana gdje je kost leži na dasci. Nožem zarežite trbuh počevši od polovice klobuka prema krakovima.

čišćenje sipe

Rukom nastavite kidati klobuk. Takvim načinom se osiguravate da ne oštetite vrećice sa crnilom.

čišćenje sipe

Vrećica sa crnilom nalazi se pri samom vrhu. Sedefaste je boje i lako se prepoznaje. Nema tu neke garancije. Vrećica može biti i puna i prazna. Čak i veličina sipe ne igra veliku ulogu.

čišćenje sipe

Sa bočnih strana nalaze se dvije crne vrećice. Te dvije vrećice također koristite u rižotu i one daju fini okus.

 

Rukom pažljivo odvojite vrećice od ostalih organa. Vrećice su upletene u organe i treba dosta strpljenja dok se sve razdvoji.

čišćenje sipe

Vrećice izdvojite na poseban tanjur.

čišćenje sipe

Uhvatite sipu za krakove i izvucite cijelu utrobu van. Utrobu prerežite ispod očiju. Ako zarežete oči, špricat će vam po cijeloj kuhinji. Utrobu i oči bacite, a krakove ćete iskoristiti.

čišćenje sipe

Unutar krakova, nalazi se tvrdi zub koji također trebate izdvojiti i baciti.

čišćenje sipe

Iz klobuka izvučete sipinu kost.

Sve dijelove dobro operete i narežete na kocke.

Sastojci

  • 750 g sipa
  • 1 dl maslinovog ulja
  • pola glavice češnjaka
  • 1 dl bijelog vina
  • 1 luk
  • peršin, ružmarin, majčina dušica, lovor
  • sol, papar
  • 300 g arborio riže

Na maslinovom ulju zagrijte nasjeckan luk, dodajte nasjeckan češnjak. Ubacite malo ružmarina i majčine dušice. Dodajte narezanu sipu. Čim sipa malo opusti, podlijte je bijelim vinom. Posolite, popaprite i dodajte lovorov list. Kada vino pomalo ispari, dodajte rižu. Nemojte riskirati sa jeftinim vrstama riže. Za ovu priliku nabavite arborio rižu koja se neće raspasti i čija zrna prekrasno izgledaju u rižotu. Kada riža popije sve sokove, podlijte s ribljim temeljcem. Ako ga nemate, bit će dobro i s vodom. Kuhajte dok riža ne bude gotova i dok cijeli rižoto ne dobije pravu konzistenciju. Pred kraj dodajte narezani peršin i vrećice crnila. Vrećice će se raspasti u rižotu. Dobro promiješajte da se crnilo fino rasporedi.

Parmezan je izrazito kompatibilan ovom jelu i dodajete ga na servirano jelo po ukusu. Uživajte!

Piše: Sunčica P.