Lignje na žaru

Zadnje vrijeme vrlo često radimo lignje na žaru. Kako stvarno volimo lignje, nabavili smo karton lignji od 12 kg. Lignje naravno nisu jadranske nego s Falklandskog otočja. Najteže ih je bilo podjeliti u manje dijelove, ali dlijeto i čekić čuda rade. Ako volite lignje, ovaj vam se potez najviše isplati. Naravno, cijena je duplo niža, ali još jedna činjenica je jako bitna. Ovako kupljene lignje su zamrznute još na brodu prilikom ulova. Nisu više puta zamrzavane i odmrzavane što se često događa po ribarnicama. Bile su pristojene veličine i lako su se čistile. Ove lignje su mi bile najukusnije lignje kojih se sjećam.

lignje na žaru

Sastojci

  • lignje (što veće)
  • češnjak
  • peršin
  • maslinovo ulje, sol i papar
  • grančica ružmarina

Najprije trebate očistiti lignje. Kako se točno čiste lignje pogledajte u ovom članku. Krakove malo posolite i nagurajte u tijelo lignje. Nabavite grančicu ružmarina i složite lignje na nauljenu rešetku roštilja. Lignje konstantno premazujte maslinovim uljem i lagano pecite. Koji put ih malo pritisnite da ispuste vodu. Pecite ih 20-ak minuta dok ne budu izgledale kao na donjoj slici. 

lignje na žaru

Prije serviranja napravite pesto od maslinova ulja, soli, papra, češnjaka i peršina. Ovim pestom prelijte lignje na tanjuru i poslužite s ukusnim domaćim kruhom. 

 

Ovo jelo smo često radili u Dalmaciji na ljetovanju, naravno u sezoni rajčica. Svaka vrsta domaće salate će se odlično stopiti s ovim jelom, ali domaća rajčica nema konkurencije!

lignje na žaru

Verzija sa salatom od batata je bila savršeno ukusna. Posebno kolorativno izgleda.

lignje na žaru

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/17