Oslić na bakalar

Ovo jelo mi je ove zime posebno privuklo pažnju. Odličan primjer kako se od jednog jednostavnog jela može napraviti specijalitet. Stvar ovog jela je u začinima i mirisima. Oslić je blagog i neutralnog okusa kao i krumpir. Odlična stvar je što koristite isfiletiran oslić pa se ne morate boriti s kostima. Jelo je brzo gotovo i idealno je za brze, svakodnevne ručkove. Recimo da je način pripreme sličan pripremi bakalra pa se naziv jela nekako sam nametnuo. Mnogi ovo jelo spremaju za Badnjak, ali mislim da je ovo jelo treba spremati puno češće. Potpuni i zdrav obrok koji predivno miriše!

oslić s krumpirom

oslić s krumpirom

Ne moram govoriti koliko začinske trave doprinose ovom jelu. Ove zime, kako je blaga i sunčana, neprestano imam dostupan peršin iz vrta. Zimski peršin je poseban i aromatičan. Stabljike su manje i čvršće, ali njegova aroma je nešto posebno. Desna slika peršina nastala je u 1. mjesecu kada bi zima trebala biti najjača!  Mali, kržljavi stručak svježeg peršina zimi, iz vanjskog vrta je prava radost! I ta mala količina zimskog peršina značajno oplemeni svako jelo. Kada sam vidjela ovaj recept, znala sam da je savršen i da je suština u mirisima koje daju upravo biljni začini.

 

Ružmarin je zimzelena biljka i kao takav ga možete imati dostupnog cijelu godinu. Ne morate ga sušiti i kupovati osušenog. Najfinije je kada svježe iglice ružmarina narežete na sitno i stavite u jelo. Svježi ružmarin ne može se mjeriti sa osušenim! Tako je bilo i u ovom receptu. Svježi ružmarin dao je svoj doprinos fenomenalnom mirisu ovog jela.

Sastojci

 • 500 g zamrznutog filea oslića
 • 500 g krumpira
 • 2 - 3 lista lovora
 • žličica usoljenog povrća ili vegete
 • 6 - 7 režnjeva češnjaka (gotovo cijeli češnjak)
 • malo ružmarina i kadulje
 • stručak svježeg peršina
 • 10-ak zrna papra
 • 1,5 dl bijelog vina
 • maslinovo ulje
 • sol

Sat ranije prije nego što ćete pripremati ovo jelo izvadite zamrznuti oslić. To će biti sasvim dovoljno jer oslić i ne mora biti potpuno otopljen. Čim malo opusti led, on će se lako trgati na komade.

oslić s krumpirom

U lonac stavite kuhati narezani krumpir. U vodu dodajte listove lovora, papar, sol i malo usoljenog povrća. Pustite da se krumpir napola skuha.

 

U drugom loncu lagano popržiti luk, češnjak, koji listić kadulje i isjeckani ružmarin. Nije potrebno dugo pržiti. Bitno je da svi navedeni sastojci tek blago počnu puštati svoje arome. 

 
oslić s krumpirom

Na luk posložiti red kuhanih krumpira, malo peršina i češnjaka. Filete oslića natrgajte rukom pa dio toga dodajte na krumpir. Ponovo složiti red krumpira i sve tako redom dok ne potrošite sastojke. Sve podlijte bijelim vinom.

 
oslić s krumpirom

Na kraju sve preliti vodom u kojoj se kuhao krumpir. Vode dodajte po ukusu. Netko voli gušće, netko rjeđe. U tu vodu možete dodati i jednu malu žličicu gustina za dodatnu gustoću. Sve skupa prokuhajte još desetak minuta dok riba bude kuhana.

 

Uživajte u svim ovim mirisima i okusima!

Piše: Sunčica P.