Teriyaki piletina
Ovo je recept japanske kuhinje koji kombinira komade pilećeg mesa sa slanim soja umakom i slatkastim dodacima poput smeđeg šećera i đumbira. Piletina se najprije prži, a zatim dovršava u slatkastom umaku. Na kraju se dodaje tostirani sezam koji svojim okusom zaokružuje ovo jelo.
Na vama je da izaberete koji dio pilećeg mesa ćete koristiti. Možete koristiti batke, zabatke, prsa, odnosno birajte ono što volite. U jelo možete dodati luk, mrkvu, brokulu ili neko drugo povrće. Najprikladniji prilog je obična riža.
Sastojci
- 500 g pilećeg mesa po izboru
- 1 dl soja umaka
- 1 dl vode
- 1 mala žličica gustina
- pola žličice češnjaka u prahu
- prst korijena đumbira
- 1 žlica smeđeg šećera
- tostirani sezam za posuti
Priprema
Najprije radite umak s jednakom količinom vode i soja umaka. Dodajte smeđi šećer, naribani đumbir i češnjak u prahu. Pustite da se umak dobro zagrije. Umutite žličicu gustina i malo vode i dodajte u umak miješajući. Umak treba biti gušći i sirupast.
Meso po izboru zapecite na tavi. To mogu biti baci, zabaci ili komadi bijelog mesa. O veličini tih komada ovisi koliko trebate peći. Ne morate ništa soliti jer soja umak daje dovoljnu slanoću. Kad je meso gotovo, dodajte umak i pustite da kuha 2 minute dok umak prođe kroz piletinu.
Servirajte meso i rižu, a meso pospite tostiranim sezamom.
Piše: Sunčica P.
Ocijenite ovo:
prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)