Njoki bez krompira

Sastojci

  • 800 ml vode
  • 2 žlice maslaca/margarina
  • 2 male žličice soli
  • 800 g glatkog brašna
  • pola žličice praška za pecivo
  • 1 žlica ulja
  • 1 jaje
njoki bez krompira

Na laganoj vatri, skuhajte vodu s maslacem i soli. Kada prokuha, maknite s vatre, i postepeno dodajte 300 g brašna, uz neprestano miješanje. Izmiksajte da bude bez grudica. Pustiti da se malo ohladi i premjestiti u posudu u kojoj ćete mijesiti. Dodati ulje, jaje i prašak za pecivo i sve dobro zamijesiti u homogenu smjesu. Postupno dodavati brašno, mijesiti, a kasnije istresti na radnu površinu. Ostavite oko 200 g brašna sa strane i dodajte ako bude potrebno, ali ono vam više služi za valjanje njoka prije kuhanja. Tijesto ne smije biti pretvrdo niti premekano, nego onako nježno i podatno. Ne trebate previše mijesiti, samo da se sve homogenizira. Bitno je da sve odradite brzo. Obično oblikujem zmiju i režem nožem njoke. Zakuhati vodu, dodati malo soli i ulja, ubaciti njoke u vrelu vodu i kuhati 20-ak minuta.

 

Ovi njoki su idealni uz gorgonzolu i obično ih tako radim. Od ove količine napravim tri ture njoka. Dvije zaledim, a jednu odmah skuham.

Piše: Sunčica P.