Sočna baklava
Tepsiju nauljiti i posuti krušnim mrvicama. Staviti prvu koru u tepsiju i premazati je otopljenim maslacem. Staviti drugu koru i isto tako je premazati maslacem i posuti mljevenim orasima. Slagati na isti način do kraja smjese. Staviti zadnju koru i premazati je ostatkom maslaca. Prije pečenja izrežite na kocke ili rombove. Peći na 180 C dok baklava ne dobije lijepu rumenu boju. Pečenu baklavu preliti sirupom, i ostaviti 2 - 3 sata da se upije.
Sastojci
Nadjev
- 25 dkg maslaca
- 20 dkg oraha
- 1 paket gotovih kora
Sirup
- 1 l vode
- 1/2 kg šećera
- 1 vanilin šećer
- sok od jednog limuna
Ovo je osnovni recept. Ako ste za malo promjene možete u samljevene orahe dodati 2 žličice cimeta. Osim toga kad radite sirup, stavite pola navedene količine šećera i 4 - 5 žlica meda. U sirup još dodajte naribanu koricu jednog limuna i naranče. Dobit ćete mirišljavu i sočnu baklavu. Savršeno je! Ako nemate orahe, baklava će dobro ispasti i sa bademima.
Piše: Sunčica P.