Socijalistički kolač

Da li se sjećate ovog kolača s kraja 80-ih, još u doba Juge? Zato ga i zovem socijalistički kolač. Bio je toliko popularan i svako ljeto se obavezno izrađivao. Za kolač se mogu koristiti Petit Beurre keksi pa je njegova izrada krajnje pojednostavljena i svima je bio jednostavan. Taj kolač je na neki način bio otkriće zbog voćnog želea u pudingu U to doba nije postojalo previše dodataka za kolače kao danas, niti su tehnike bile razvijene. Ovaj kolač je nekako iskočio i stvarno je bio vrlo dugo popularan. Ovaj kolač ima tu svoju socijalističku povijest, ali mislim da je i danas odličan ljetni desert!

rum kolač

Sastojci

  • 5 jaja
  • 6 velike žlice glatkog brašna
  • 5 žlice šećera
  • 5 žlice ulja
  • 1 kg voća (jabuke, breskve i slično)
  • 1 l vode
  • 3 vrećice pudinga od vanilije
Šlag
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 1 žlica šećera

 

Miksajte 5 jaja najvećom brzinom i polako dodajte jednu po jednu žlicu šećera. Volumen jaja se mora gotovo utrostručiti. Smjesa mora biti gusta i zbijena. Dok miksate dodajte i ulje: žlicu po žlicu. Miksajte sigurno desetak minuta. Kada dobro umutite, dodajte brašno, žlicu po žlicu. Svaku dodanu žlicu brašna lagano promiješate žlicom. Izlijte smjesu u nauljen i pobrašnjen lim i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 °C pola sata.

 

Voće ogulite i očiste od koštica, narežite ga na tanje šnitice i stavite kuhati u vodu. Slobodno dodajte razne vrste voća pogotovo one koje će dati lijepe boje. Ja sam u voće dodala drenjine jer daju prekrasnu boju. Čim voće omekša, izvadite ga rešetkastim alatom da se procijedi i poslažite po hladnom biskvitu. U tekućini gdje se kuhalo voće, stavite kuhati puding od vanilije. Puding prije izmiješajte s 1-2 žlice šećera i malo iste tekućine. Puding se odmah pretvori u jedan žele kojeg također odmah prelijte preko biskvita s voćem. Pustite da se sve ohladi.

 

Šlagom prekrijte ohlađeni kolač. 

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/1