Smoothie od tikvica

Kišno ljeto poput ovog donijelo je mnoštvo tikvica i krastavaca. Jednostavno ne znate gdje ih upotrijebiti. Vrt mi je bio prepun ogromnih tikvi, kapitalaca. Onoga čega imate previše obično počnete podcjenjivati i to je sasvim krivo! Kada malo bolje promislite, tikvica je idealna za smoothie. Pomislila sam pa zašto ne! Kada tikvice koristite za sok, koristite ih cjelovito, zajedno s korom i sjemenkama. Sjemenke su pravo nutritivno bogatstvo. Zato su tikve kapitalci najbolje za ovu namjenu. Velike tikve imaju lijepo razvijene sjemenke koje su još uvijek dovoljno mekane za blender.

smoothie od tikvica

Tikvice djeluju protuupalno, reguliraju metabolizam, jačaju imunitet, potpomažu mršavljenju, snižavaju razinu kolesterola, čiste crijeva od toksina, poboljšavaju probavu, čine kožu zdravijom, povoljno djeluju na prostatu. Sjemenke tikvice imaju neusporedivo veću hranjivu vrijednost od mesnatog dijela. Bogate su mnogim vitaminima i mineralima, a sve esencijalne aminokiseline zastupljene su u optimalnom omjeru.

 

Konzistencija ovog soka je gusta i dođe vam kao neki kašasti obrok. Okus dobro upotpunjuje jabuka, a manji limun će dati potrebnu kiselinu.

Sastojci koje stavljate u blender:

  • dio velike tikve (oko 400g)
  • 2 jabuke
  • 1 limun
  • voda

Jedan dio velike tikve samo operete i izrežete na manje komade. Tikvu stavljate u blender zajedno s košticama i korom. To je jako važno jer ovi dijelovi tikve znatno doprinose kvaliteti smoothia. Kod jabuke također ne čistite koštice nit koru. Ovi sokovi zato i jesu posebni jer upravo omogućuju konzumaciju sjemenki, nutritivno najvažnijih dijelova ploda.

smoothie od tikvica

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/15