Slane pogačice
Za ovaj recept su znale valjda sve bake, pogotovo one sa sela. Recept koristi čiste namirnice bez ikakvih podizača tijesta, a vjerujte, pogačice se dignu kao male krafnice. Stvar je u siru koji podigne tijesto. Čak se preporučuje sir koji je stariji, jer bolje podiže tijesto. Dakle, ako imate u kući svježeg sira koji je pri kraju roka trajanja, ovo vam je idealan recept. Recept se lagano zapamti jer je sve na 300.
Sastojci
- 300 g oštrog brašna
- 300 g svježeg sira
- 300 g maslaca
- 2 male žlice soli (slanoću probati i odrediti po ukusu)
Zamijesite sve sastojke i pri tome posebno pazite na slanoću. Slanoću uvijek treba malo probati, jer se ukusi razlikuju. Tijesto mora odstajati najmanje 3-4 sata u frižideru. Najbolji su rezultati kad ga ostavite da stoji do idućeg dana. Sutradan ga razvaljate na centimetar debljine i čašom režete pogačice. Slažete na masni papir, premažete žumanjcem i pospete sjemenkama. Pogačice možete peći i u tavi na ulju. Malo budu masnije, ali su super ukusne. Pogačice se mogu jesti same, uz nareske, uz pivu...,jednostavno, odlične su!
Piše: Sunčica Pećnjak
Ocijenite ovo:
prosjek 3.0 (2 glas(a)/ova)
Pečem ih kalsično na 180 C i to 15-ak miinuta. Gledam dok ne porumene i odmah vadim van. Jako je važno da krafnice imate na oku i da ih pravovremeno izvadite. Ako zakasnite koju minutu, cijeli trud vam propada...
...na koliko stupnjeva se peče?
Uvijek je lijepo saznati neki stari recept.