Sirup od naranče

Sastojci

  • 1 kg naranče ili limuna (ili pomiješano)
  • 4 kg šećera
  • 8 dkg limunske kiseline
  • 5 l vode

sirup od naranče

Bitno je da naranče i limune koristite s korom. Baš se u kori se nalaze ljekoviti sastojci koji obilježavaju ovo voće. Zato izdvojite malo više novaca i kupite domaće limune i naranče. Vrijede svaku kunu, a konzumirate ih cijele.

 

Naranče i limune, već što imate, sameljete na flajš mašini. Sve stavite u vodu i pustite da odstoji 24 sata. Procijedite i dodajte šećer i limunsku kiselinu. Dobro promiješajte i punite boce.

 

Ovo je teži način izrade sirupa. Ako imate jaki sokovnik, onda već pola posla imate obavljeno. Cjelokupne naranče i limune gurnete u sokovnik i dobit ćete maksimum soka iz cijele voćke. Sok pomiješate sa šećerom i punite boce. Kod mene se taj sirup brzo popije tako da ne moram stavljati limunsku kiselinu. Jednostavno držim u frižideru i koristimo to.

Sirup možete dodavati u čaj, kolače. Pravi lijek za zimu.

Piše: Sunčica P.