Savršeni grah

Grah je neizostavno jelo u našoj kuhinji. Upravo zato, taj recept treba dotjerati do savršenstva. To je dug proces i po mom iskustvu ovo bi bila savršena i zdrava verzija graha.

 

Zaprška je nešto što u zadnje vrijeme svi izbjegavamo i to s pravom. Škrob koji se prži u ulju je težak je za probavu. Zaprška nam s vremenom počinje smetati i onda treba promijeniti način kuhanja. Grah je tipično jelo koje pripremamo sa zaprškom i teško se riješiti stare navike. Navikli smo na određeni okus grah variva i svaka promjena u receptu kvari to jelo. Bila sam oduševljena kada sam shvatila da to uopće ne mora biti slučaj. Spremila sam grah na slijedeći način i otkrila sam da je bolji od bilo kojeg graha sa zaprškom.

 

Još jedna činjenica je bitna za dobar grah, a to miris dmljenog mesa. Bez te komponente nema dobrog graha. U zadnje vrijeme u ponudi se mogu naći dimljeni pureći batci (Vindija ih proizvodi). To je najlakši način da grah dobije pravu aromu i miris te da ga obogatite manjom količinom mesa.

 

Naravno za dobar grah su bitni kvalitetni začini, posebno crvena paprika. Preporučila bih tucanu, ljutu papriku i neku kvalitetiju, crvenu, slatku. Obično za slatku papriku gledam da bude mađarskog porijekla.

grah i ričet varivo

Grah isperete i stavite namakati tokom noći. Namakanje je bitno jer time izlučujete fitinsku kiselinu vidi članak. Na masti zažutite sitno isjeckan luk i pržite zajedno s purećim batkom. Dodajte tucanu papriku, slatku papriku, sol, papar, lovor i lagano miješajte. Dodajte iscijeđeni grah i nakon toga, bez miješanja, nalijte dovoljnu količinu vode. Kuhajte dalje dok ne provrije i smanjite temperaturu na malu vatru. Kuhajte sat i pol, bez bilo kakvog miješanja. Važna napomena je "bez miješanja" jer u tom slučaju budite sigurni da grah neće zagoriti. Ako idete miješati nakon što se ulili vodu, zagorijevanje je moguće. Znam da ovaj savijet zvuči čudno, ali mogu samo reći da je provjerno istinit.

 

Na kraju kuhanja, izdvojiti nekolliko žlica grah i luka. Od toga napravite pire i vratite u lonac s grahom. U ovom trenutku možete dodati malo tjestenine. Tjestenina također pridonosi zgušnjavanju ovog variva. Kombinacija tjestenine i graha je zdrava i nutricionistički, poželjna kombinacija. Sve još dodatno, kratko prokuhajte i savršeni grah je gotov. Zaista je ukusan i puno zdraviji za želudac.

Sastojci

  • 2 žlice masti
  • 1 kg graha
  • 3 - 4 glavice luka
  • dimljeni pureći batak
  • žličica tucane, ljute paprike
  • žličica slatke paprike
  • par listova lovora
  • sol i papar
  • dvije šake krupnije tjestenine

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (4 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/10