Pravilna priprema žitaricapriprema žitarica

 

(Autor ovog članka je naša čitateljica Tonkica. Tonkica je podatke pronašla na blogu "Istine i laži o hrani" )

 

U procesu natapanja se omogućuje da enzimi, lakto-bakterije i brojni drugi, sitni ”pomagači” razgrade i neutraliziraju fitinsku kiselinu. Potrebno je najmanje 7 sati natapanja u toploj kiselkastoj vodi da se neutralizira veći dio fitinske kiseline u žitaricama i mahunarkama (preporučuje se natapanje od 7-24 sata). Natapanje u toploj vodi također neutralizira inhibitore enzima (spojevi koji blokiraju rad enzima koji su vrlo važni za probavu hrane) koji se nalaze u svim žitaricama, pa se njihovom neutralizacijom potiče proizvodnja brojnih vrijednih enzima koji nam pomažu da možemo apsorbirati puno više vitamina iz žitarica, naročito B skupine.

 

Naši preci i tradicionalni narodi u skoro svim dijelovima svijeta uvijek su natapali, fermentirali i/ili proklijavali žitarice i mahunarke prije nego su ih jeli. Meni je fascinantno to kako su znali što treba raditi, a mi danas uz svu modernu nauku opet sve radimo krivo. Žitarice naime u svojoj opni sadrže antinutrijente, tj tvari koje sprečavaju apsorpciju hranjivih tvari u tijelu. Npr. fitinska kiselina sprečava apsorpciju kalcija, magnezija, bakra, željeza i cinka u probavnom traktu. Zato prehrana bogata žitaricama može lako dovesti do ozbiljnog nedostatka ovih minerala u tijelu i smanjivanja koštane mase. Današnje prehrambene smjernice nas potiču da jedemo sve veće količine neobrađenih. integralnih žitarica, što dovodi do mnogih bolesti crijeva kao npr SIC (sindrom iritabilnog crijeva) čiji su simptomi bolovi u stomaku, napuhanost, plinovi, proljev ili kronični zatvor. Namakanjem, fermentiranjem, ili klijanjem žitarica aktivira  se enzim fitaza koji neutralizira fitinsku kiselinu koja se nalazi u tim namirnicama. Fitinska kiselina je oblik fosfora koji tijelo ne može iskoristiti . Ona na sebe veže razne minerale iz našeg tijela poput kalcija, magnezija, željeza i cinka i tako zakida naše tijelo za te važne minerale.
 

Savjet

Kada slijedeći put budete pripremali žitarice sjetite se da ih trebate staviti u toplu vodu. Vodu zakiselite limunovim sokom, jabučnim octom ili sirutkom. Otprilike, jedna žlica kiselog na jednu šalicu žitarica. Pustite da se žitarice namaču od 7-24 sata.

18.11.2015.

Piše: Sunčica PećnjakOcijenite ovo:

prosjek 5.0 (2 glas(a)/ova)Hvala jos jednom, nova sam u ovome pa volim pitati :)

pa super, što više nabubre postaju ukusnije i mekanije. Da, to je tako sa svim žitaricama.

I jos jedna stvar ne zanima, je li normalno da zobene pahuljice jako nabubre? Potopila sam 1 šalicu sitnih zobenih pahuljica sa otopinom tople vode i zlicom jab.octa i ostavila u tupperware. Nakon 6 h su pahuljice dosle ogromne.

A tako, hvala :)

žitarice se samo namaču u vodi. Bitno je samo da su potopljene, tako da količina vode nije bitna. Kasnije ionako tu vodu bacite i žitarice pripremate kako ste navikli

Moze li mi tko reci omjer vode naspram zitarica?

Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2018 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/1