Sardela confit

Confit sardela je najbolji način da maksimalno sačuvate omega masne kiseline u ostale hranjive sastojke iz ribe. Najviše okusa i najviše sačuvanih sastojaka. Ako ste gurman za ribu, sigurno nećete ovo propustiti probati. Nije bitno što je sardela kao riba jeftina. Kada je svježa, ona je jednako kvalitetna kao i sve ostale ribe. Confit tehnika kuhanja u ulju na niskoj temperaturi omogućava da ostanu saćuvani svi nutrijenti iz ribe i povrća. Sve zajedno čini savršenu cjelinu povezanu masnim fluidom, bogatog okusa i sastava.

pole

Tehnika confit je zasnovana na kuhanju mesa, povrća, ribe i drugih namirnica bogatih bjelančevinama u masnoći biljnog ili životinjskog podrijetla (mast u svim oblicima, maslacu, ili ulju) na niskoj temperaturi. Optimalna temperatura kuhanja se kreće oko 93°C. Dodatno, kuhanje na nižoj temperaturi zahtijeva i dulje vrijeme pripreme obično više sati. Dodatno, masnoća sprječava oksidaciju namirnice i ujedno štiti komad mesa ili povrća od pojave bakterija. Confit tehnika je nastala u prošlim vremenima kako bi se namirnice mogle sačuvati što duže To je bilo doba kada nije bilo hladnjaka i ledenih smočnica. 

Postupak  

U vatrostalnu zdjelu položite komade povrća i očišćene ribe. U obzir dolaze luk, češnjak, mrkva, tikvica, rajčica, poriluk...sve što želite. Komadi povrća trebaju biti sličnih veličina kao i riba i u sličnom omjeru. Od ribe osim sardele možete koristiti skušu, lokardu, bugvu, oslića..., sve što vam stane u vatrostalnu zdjelu. Od začina treba staviti sol, papar, ružmarin, lovor, stabljike celera i peršina. Izbor povrća, začina i ribe je  sasvim opcionalan i ovisi samo o tome što volite. Zalijte smjesom ulja, promiješajte, poklopite. Svi sastojci moraju biti uronjeni u ulje. Stavite peći u pećnicu na 90 °C otprilike 45 minuta.

Za ovu jelo zgodno je koristiti lonac za sporo kuhanje, ako imate. Inače, bit će dobra i pećnica. 

 

Bilo bi idealno sve kuhati u maslinovom ulju, ali cijena tog ulja nije popularna pa ga slobodno možete pomiješati sa suncokretovim. Maslinovo ulje stavite upravo toliko da daje dovoljno mirisa. Ulje koje vam ostane nakon ovog jela, nikako ne bacajte. Koristite ga kao podlogu za guste juhe od ribe ili kao preljev ribljim delicijama. To ulje je sasvim zdravo i sačuvano jer obrađivano na niskoj temperaturi, a još je uz to bogato svim mogućim nutrijentima iz povrća i ribe.

Sastojci

  • suncokretovo i maslinovo ulje
  • očišćena sardela
  • razno povrće
  • začini: sol, papar, ružmarin, lovor, kadulja, majčina dušica

Piše: Sunčica P.