Pureće okruglice u tempuri

Mljeveno meso purećeg batka-zabatka je idealno za ovu vrstu pripreme. Sočno je i mekano te kada se dobro začini, pun je pogodak. Tempura oko mesa glumi prilog ovom jelu. Salata i slatko kiseli umak je sve što vam treba za ovo jelo. Zato volim ovaj recept, jednostavan je i ukusan.

Tempura je nešto što dolazi iz japanske kuhinje. Radi se samo od brašna i hladne vode koji se samo površno izmiješaju tako da ostanu grudice. O hladnoći vode ovisi hrskavost. Poželjno je da voda bude što hladnija. U ovom receptu sam koristila bjelanjak i prašak za pecivo jer mi je bitno da tijesto oko okruglica bude što izdašnije.

pureći prutići

Sastojci

Meso
  • 500 g mljevene puretine od batka i zabatka
  • 1 svježa zelena paprika
  • 1 luk
  • 3 češnja češnjaka
  • sol i papar
  • žličica crvene slatke paprike
Tempura
  • 150 g brašna
  • 50 g gustina
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 bjelanjak
  • malo soli
  • hladna voda, može i hladna jamnica

Luk i papriku sitno isjeckajte. Sjedinite sve sastojke za mesne okruglice i formirajte ih u manje kugle.

Pomiješajte brašno, škrobno brašno, sol i prašak za pecivo. Pjenjačom umiješajte bjelanjak i hladnu vodu. Nemojte se truditi da tijesto bude glatko. Grudice su poželjne. Smjesa treba biti nešto gušća od smjese za palačinke. Dobro bi je bilo još ohladiti prije pečenja. Što bude hladnije, tempura će biti hrskavija.

Mesne okruglice uronite u tempuru i pecite u dubokom ulju. Pržite 10-ak minuta. Okruglice ne smiju potamniti i trebaju ostati svijetle i hrskave. Poslužite ih uz slatko-kiseli umak i zelenu salatu.

Piše: Sunčica P.