Jela od mljevenog mesa

Mljeveno meso, bilo svinjetina, junetina ili piletina lako se obrađuje, oblikuje, začinja, lako se konzumira i zato su jela od ovakve namirnice uvijek izazov. Svi vrlo često koristimo ovaj način pripreme mesa...

 

Jela od mljevenog mesa spadaju u jeftinija i ekonomičnija jela. Veliki je broj specijaliteta koji uključuju ovu namirnicu. Tartarski biftek, mesna štruca, mesne okruglice, chilli con carne, umak bolognese, lazanje s mesom, musaka, hamburger, pljeskavica, ćevapčići… Svi ovi specijaliteti ne mogu bez mljevenog mesa. Mnogi pod izrazom "mljeveno meso" u pravilu smatraju mješavinu junetine i svinjetine. Mnogi zbog kvalitete mesa upotrebljavaju isključivo mljevenu junetinu itd...

Svi se slažemo da su mogućnosti pripremanja jela od mljevenog mesa vrlo velike i raznolike. Najpoznatija jela su kosani odresci (poznati i kao polpete, frikadele).

Kosani odresci, pečenke od mljevenog mesa, pa razne okruglice, bit će sočnije ako se pripremaju od junetine i svinjetine.

Dodaci koji najbolje pašu i najčešće se pridodaju toj mješavini mesa su: jaja, namočeni kruh, proprženi kosani luk,vrhnje, senf, razni začini i mirodije.

Male okruglice od mljevenog mesa omogućuju opet nove kombinacije u kreiranju jela. Mogu se kuhati ili pržiti, poslužiti u raznim umacima, ili se ukuhavaju kao izvrstan, hranjiv i ekonomičan dodatak u razne složence od povrća.
Treba posebno naglasiti praktičnost i ekonomičnost raznih umaka i hašea od mljevenog mesa. Ako im se doda različito povrće, rajčica, začinsko bilje, gljive i sl., mogu poslužiti kao idealni prelivi za tjesteninu i rižu. Za tu namjenu se mogu, osim svih vrsta svježeg mesa, vrlo
racionalno iskoristiti ostaci kuhanog ili pečenog mesa.

Jela od mljevenog mesa spadaju u jeftinija. Iznimka je tatarski biftek, koji se priprema od najkvalitetnijeg i najskupljeg komada – goveđe pisane pečenice.

Savjeti

Uslijed usitnjenosti mljeveno meso je brzo i lako pokvarljivo, pa je poželjno da ga se još isti dan iskoristi !

Svježe mljeveno meso je čvrsto, ružičasto-crvene boje, nije mazivo ni ljepljivo. Bilo bi najidealnije imati vlastitu mesoreznicu te pripremati mljeveno meso neposredno prije pripremanja jela. Rezultati su u ovom slučaju daleko najbolji.

Kod kupovine direktno kod mesara treba pripaziti na par stvari: nikad ne uzimajte meso koje je već u mašini. Sami birajte komade mesa i tek onda kažite mesaru da ih samelje. Pripazite pri tom, čim veća mašina tim se više ostataka mljevenog mesa nalazi u njoj. Ne bježite od masnoće u mesu, samo krto meso bude pre suho kada se termički obradi.

Najgora varijanta, koju treba izbjegavati, je kupovina pakiranog mljevenog mesa koje po deklaraciji može trajati više dana. To je znak upotrebe raznih aditiva. Takvo meso po kvaliteti okusa znatno zaostaje za svježim mesom, a da ne govorimo o lošem utjecaju na zdravlje zbog dodanih aditiva i konzervansa, pa makar to bilo i u malim količinama.

Piše: Sunčica P.