Ćufte

Vrlo je teško napraviti dobre ćufte. Ćufte moraju biti mekane, sočene i dobrog okusa. Najgore je kad ispadnu tvrde, gumene. To uvijek ovisi o kvaliteti i poziciji mesa. Zato za ćufte uvijek uzimam vratne dijelove junetine ili lopaticu., dakle prošarane dijelove prednjeg dijela. Kao i ostalo mljeveno meso, ćufte se ne smiju previše mijesiti jer mijšanjem smjesa postaje samo tvrđa.

ćufte

Sastojci

  • 600 g mljevene junetine 
  • 100 g špeka
  • 2 žličice slatke paprike
  • 1 luk
  • 2 deblje šnite kruha namočenog u mlijeko
  • manja šalica riže
  • 200 g dimljene slanine
  • par stabljika peršinovog lišća
  • 1 jaje
  • sol i papar
  • malo krušnih mrvica
  • 6 dl pasirane rajčice
  • bosiljak

čufte

Najprije pržite sitno isjeckani špek i luk. Time postižete da se okusi bolje prožmu. 

 

U većoj posudi izmiješati meso, jaje, prženi luk i špek, peršin, sol, papar, rižu, ocijeđeni kruh i crvenu papriku.

 

Zadnji put sam uspjela nabaviti baranjsku crvenu papriku. Taj začin mi je perfektan. Morala sam slikati tu boju koju nikad nisam vidjela kod niti jedne mljevene paprike. Ćufte su mi taj dan ispale savršeno. Vjerojatno se sve poklopilo: i začini, i meso, postupak...

 

Smjesu nemojte predugo mijesiti jer će ćufte biti pretvrde. Oblikujte kuglice i zapecite ih par minuta na ulju. Prije pečenja dobro ih je uvaljati u krušne mrvice kako se ne bi lijepile.

 

Dodajte pasiranu rajčicu. Rajčicu začinite s malo bosiljka, papra i soli. Ne radim zapršku jer koristim domaću rajčicu koja je već dovoljne gustoće. Ćufte kuhati sat vremena na blagoj vatri dok ne omekšaju. Najbolje idu uz pire krumpir.

Piše: Sunčica P.