Đulbastije

Naišla sam na jedan vrlo ukusan orijentalni recept. Zanimljiv je zato što smjesu mljevenog mesa miješa s izribanim krumpirom. Meso i prilog u jednom. Sve je naravno dobro začinjeno. 

đulbastije

Sastojci

  • 500 g mljevene junetine 
  • 400 g krumpira
  • 2 - 3 glavice luka 
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žlice brašna
  • 1 jaje
  • sol, papar, vegeta po ukusu
Bešamel
  • malo maslaca 
  • 2 - 3 žlice brašna
  • 1/2 l mlijeka
  • 200 ml vrhnja za kuhanje
  • sol, papar, vegeta po ukusu

đulbastije

Luk i češnjak sitno nasjeckati, a krumpire izribati. Dodati mljeveno meso, jaje, 2 žlice brašna, sol, papar i eventualno vegetu. Sve dobro izmiješati.

 

Oblikovati kuglice kao za faširance. Razlika u odnosu na klasične faširance je ustvari samo udio krumpira koji ide u smjesu. Đulbastije peći na malo ali dobro zagrijanom ulju. Zbog krumpira u smjesi, đulbastije će brzo dobiti lijepu, rumenu boju. Cilj ovog prženja nije da se đulbastije potpuno ispeku, već samo da dobiju tu hrđavu, rumenu koricu.  Pržene đulbastije slagati u vatrostalnu posudu.

 

Na ulju na kojem ste pržili meso dodajte komadić maslaca. Zagrijte i dodajte 2 - 3 žlice brašna. Miješajte kako se ne bi stvorile grudice. Ulijte mlijeko, neprestano miješajući. Dodajte vrhnje za kuhanje, sol i papar po ukusu. U gotov bešamel dodajte malo naribane gaude i sve prelijte preko đulbastija.

 

Pecite 30 minuta ispod folije na 220 °C, a zatim bez folije još 15 minuta na istoj temperaturi.

 

Kako je jelo dosta zasitno i masno, paše mu prilog od gorkaste salate. U sezoni su uvijek dobrodošle rajčice i krastavci.

Piše: Sunčica P.