Pita od jabuka

pita od jabuka

Pita od jabuka je jedan od najklasičnijih recepta. Mnogima je baš to jedan od najdražih kolača. Ovaj recept za pitu od jabuka smatram najboljim. Naravno, cijeli okus ovisi o kvaliteti jabuka i kvaliteti brašna. S domaćim sastojcima će sve biti za nijansu ukusnije.

Sastojci

Tijesto
  • 200 g maslaca ili margarina sobne temperature
  • 100 g šećera + 1 vanilin šećer
  • 120 ml kiselog vrhnja
  • 1 jaje
  • 250 g glatkog brašna+ 1/2 praška za pecivo
  • čep domaće rakije
Nadjev
  • 6 jabuka
  • 4 - 5 žlica šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 50 g maslaca
  • 4 - 5 žlica griza
  • par žlica džema od marelice
  • opcionalno možete dodati 1 malu žličicu cimeta

Zamijesiti tijesto i umotati u prozirnu foliju. Ostaviti u hladnjaku oko 2 sata.

 

Jabuke i šećere dinstati 10 - ak minuta. Dodati maslac i cimet, a po potrebi i griz, ovisno koliko su jabuke ispustile soka.

 

Podijeliti tijesto na dva dijela. Prvi dio razvaljati na masnom papiru i prebaciti u podmazani lim. Upotrijebiti manju tepsiju. Na prvu koru namazati džem od marelica. Staviti nadjev pa pokriti drugom korom. Gornju kori izbosti čačkalicom. Peći na 180 °C 30 - 35 minuta.

Piše: Sunčica Pećnjak