Piletina u narančinom umaku

Ovo je recept japanske kuhinje koji kombinira komade pilećeg mesa sa slanim soja umakom i slatkastim dodacima poput smeđeg šećera i đumbira. Piletina se najprije prži, a zatim dovršava u slatkastom umaku. Koristi se meso pilećeg zabatka. Zato je najjednostavnije odmah nabaviti odkoštene pileće zabatke. Ovo meso je sočno i nakon prženja u omotaču od tijesta postaje neodoljivo ukusno. Sočno meso, hrskava korica i pikantni, slatkasti umak određuju ovo jelo! U jelo možete dodati luk, mrkvu, brokulu ili neko drugo povrće. Najprikladniji prilog je obična riža.

Piletina u narančinom umaku

Sastojci

Piletina
  • oko 900 g mesa odkoštenog pilećeg zabatka
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica bijelog papra
  • 125 g gustina
  • 375 g brašna
  • 360 ml vode
  • 2 žlice ulja
  • 1 1/2 l ulja za prženje
Umak od naranče
  • 1 žlica ulja
  • 1/4 žlčice čili ljuskica
  • 1 žličica sitno nasjeckanog češnjaka
  • 1/2 žličice sitno izribanog đumbira
  • 50 g bijelog šećera
  • 50 g smeđeg šećera
  • 60 ml soka od naranče
  • 40 ml jabučnog octa
  • 2 žlice soja umaka
  • 2 žlice gustina
  • 1 žlica sezamovog ulja

Priprema

piletina u naranči

Pileće zabatke izrezati na kockice 2x2 cm. U prikladnoj zdjeli pomiješati sol, bijeli papar, gustin i brašno. Dodati jaje, vodu, ulje. Pomiješati u glatku smjesu. Smjesa treba imati gustoću smjese za palačinke. U smjesu dodati komadiće piletine te promiješati. Smjesu ostaviti na pola sata da se odmori u hladnjaku.

piletina u naranči

Zagrijati ulje i nježno dodavati komadiće piletine. Peći 5 - 6 minuta dok se komadići ne zarumene. Komadiće piletine vaditi i  sušiti na papiru.

piletina u naranči

Nakon prženja piletine, umak možete izraditi u istom woku ili gusnatoj tavi. Prije tog sitno narežite đumbir i češnjak. 

piletina u naranči

U gusnatu tavu ili wok dodati ulje. Čim se malo zgrije, dodati čili, češnjak i đumbir. Miješati 30-ak sekundi pa dodati šećere. Dodati sok od naranče i pustiti da se šećeri otope. Dodati ocat i soja umak. Izmiješati da se sve sjedini. Gustin izmiješati s malo vode te dodati u smjesu. Smjesu gustina dodati u tavu i miješati dok se ne homogenizira. Na sve dodati prženu piletinu i miješati dok svi komadići ne budu presvučeni umakom.

Na gotovu piletinu stavite malo sezamovog ulja. Ovaj dodatak daje dobar izgled (sjaj) i okus jelu. Servirajte uz prženo povrće ili rižu.

Piše: Sunčica P.



Ocijenite ovo:

prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/11