Piletina Tikka masala 

Tikka masala pripada indijskoj kuhinji i sigurno će vam osvježiti meni. Kada osjetite miris ovog jela, poželjet ćete to napraviti i drugi put. Prvi korak je da nabavite osnovni začin: garam masala. To je smjesa prženih začina: kumin, korijander, kardamom, cimet, papar, klinčić, muškatni oraščić. Garam masalu treba nabaviti u nekoj trgovini s azijskim začinima.

curry piletina

Sastojci

  • 1 veća pileća prsa ili 2 manja (oko 700 g mesa)
  • 2 žlice soka od limete
  • 1 žličica zrnaca korijandera
  • 1 žličica čili praha
  • 2 cm svježeg đumbirovog korijena
  • 1 češnj smrvljenog češnjaka
  • 1,5 dl kefira ili jogurta
Masala umak
  • 1 žlica maslaca
  • 1 luk
  • malo zelenog čilija
  • 1 žlica garam masala
  • 1,5 dl slatkog vrhnja
  • sol, mljeveni crni papar

 

Svaki komad pilećih prsa razrežite na manje komade. Odvojite ih otprilike na način da razdijelite mišiće kako su već prirodno odvojeni. Od jednih prsa razdijelite otprilike 6 komada i stavite u plitku posudu. Svaki komad možete dodatno zarezati 2 ili tri puta kako bi se bolje namariniralo. Za marinadu pomiješajte: kefir, češnjak, đumbir, čili, zrno korijander i sok od limete. Prelijte piletinu i pustite je da odleži 1 dan.

 

Drugi dan izvadite piletinu na nauljenu tepsiju i pecite 20-ak minuta, dok piletina ne dobije rumenu koricu.

 

Dok se piletina peče, zagrijte maslac na tavi, dodajte nasjeckani luk, dodajte zeleni čili i garam masalu te pržite nekoliko sekundi. Umiješajte vrhnje i ostatak marinade. Lagano kuhajte par minuta na sasvim niskoj vatri.

 

Dodajte komade piletine, začinite soli i paprom (kajenskim paprom kao na slici). Poslužite uz rižu.

Piše: Sunčica P.