Osnovni recept prozirnog sapuna

Recept za prozirne sapune ne nastaje matematikom kao kod ostalih sapuna. Ovaj recept je donekle naštiman i dobiven isprobavanjem. Zato su te informacije dragocjene i dugo nisu bile dostupne. Internet čini čuda pa su se i ove informacije pojavile.

 

Prvi dio recepta koji obuhvaća količinu masnoća, lužine i vode je standardan i računa se po sapunskom kalkulatoru. Vrste masnoća su određene kod prozirnih sapuna i mogućnosti varijacija s masnoćama se svodi samo na to koliko ćete koje masnoće staviti i koji su razlozi za takav postupak. Sve o masnoćama koje se koriste u prozirnim sapunima i zašto se koriste, pogledajte u ovom članku. Ovaj recept je osnovni jer koristi podjednaku količinu palminog, kokosovog i ricinusovog ulja.

 

Drugi dio recepta je onaj koji se odnosi na količine otapala. Za ovaj dio recepta matematika ne funkcionira i količine su dobivene iskustveno. Netko je dugo isprobavao i napravio puno grešaka da bi dobio ovaj recept. Ako radite veće količine sapuna od ovih koje sam navela, jednostavno sve sastojke pomnožite s 2 ili 3. Sve o otapalima pogledajte u ovom članku

boje

Standardni dio recepta

  • 370 g palminog ulja
  • 370 g kokosovog ulja
  • 370 g ricinusovog ulja
  • popust 5%
  • lužina NaOH 162,25 g
  • destilirana voda 366,30 g

Podaci ovog recepta dobiveni su koristeći sapunski kalkulator.

Otapala

  • 411 g etanola
  • 213 g glicerina
  • 255 g šećera
  • 185 g destilirane vode za šećernu otopinu

Postupak izrade provodite prema uputama u sljedećem članku. Boje, mirisi i premašćivaje možete izvesti prema vlastitom ukusu. Premašćivanje kod prozirnih sapuna izvodite s prozirnim tekućim uljima (maslinovo, suncokretovo i slično). Za crvenu boju sapuna koristila sam alkoholnu otopinu crvene, mljevene paprike. Ovaj žuto zelenkasti sapun je nastao od alkoholne otopine praha ječmene trave. Prirodna boja prozirnog sapuna je blijedo žuta. Lijepa je, ali nema intenziteta. Sve o bojama i mirisima prozirnih sapuna pročitajte u članku.

boje

09.01.2018.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2021 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.1020/9