Okruglice od svježeg sira i griza

okruglice

Ove okruglice su alternativa klasičnim knedlama od krumpirovog tijesta. Njihovo tijesto se izrađuje od svježeg sira i griza i zato su puno jednostavnije za izradu. Tijesto ispada mekano, rahlo i finog okusa.

Sastojci

  • 250 g svježeg sira
  • 30 g maslaca
  • 150 g oštrog brašna
  • 1 do 2 žlice griza
  • 1 jaje
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 1 vanilin
  • malo soli
  • naribana limunova korica

Pomiješajte navedene sastojke. Okruglice će biti mekše ako dodate više griza. Smjesa će biti nešto rjeđa, al se nemojte uzrujavati. Tijesto mora odstajati barem 1 sat u hladnjaku, tako da si isplanirate i tu činjenicu. Dobro pobrašnite ruke i voćku zamotajte u okruglicu. Okruglice stavljate u uzavrelu vodu i čekate da isplivaju. Posipavate ih prženom prezlom i šećerom.

U okruglice možete stavljati jagode, marelice, manje breskve, šljive ili slično sezonsko voće. Možete koristiti i voće iz kompota. Ove okruglice je puno lakše i brže napraviti nego klasične, pa ih zato vrlo često napravim za večeru. Mekane su i prefine!

knedle od šljiva

Piše: Sunčica P.