Jagode

Krajem travnja stižu prve, crvene, sočne, primamljive jagode. To je prvo sezonsko voće nakon zimskog razdoblja kada je organizmu potreban oporavak i prilagodba na toplije razdoblje. Zato  su jagode izuzetno važne i nemojte propustiti taj izvor zdravlja. Jagode su idealne za razne kure čišćenja organizma i prilagodbe organizma laganijoj, ljetnoj prehrani. Najdjelotvornije su svježe ubrane ...

jagode

Koristite samo svježe ubrane plodove i izbjegavajte uvozne, kemijski tretirane. Ako su plodovi stari ili tretirani dobijate samo kontra učinak na zdravlje i tu ne možemo govoriti o ljekovitosti ove namirnice.

 

Svježe ubrane jagode nisu samo najukusnije, nego i sadrže vitamine i minerale neophodne našem organizmu (bez obzira što jagode sadrže skoro 90% vode), a pogotovo odstranjivanju otrova iz tijela.

 

U razdoblju zrenja jagode doslovno pohlepno u sebe uvlače antocijanine, crvena bojila koja u sebi sadrže karotene i čuvaju osjetljivi plod od tvari i bakterija koje bi mogle uništiti biljne stanice.

Ljekovitost

Smanjuju razinu kolesterola u krvi (dijetalna vlakna).

Pomažu u uništavanju slobodnih radikala.

Smanjuju učestalost anomalija mozga i perifernog živčanog sustava, stvaranjem krvi i rastom stanica (folna kiselina).

Djeluju protuupalno i antibakterijski (katehini,C vitamin).

Odstranjuju otrove iz crijeva, ublažavajući probavne smetnje (opstipaciju, nadutost i grčeva) radi sadržaja katehina.

Jačaju imunološki sustav i pospješuju metabolizam (sadržaj C-vitamina).

Imaju diuretička svojstva i pospješuju čišćenju organizma, a ujedno i smanjuju visoki krvni tlak (radi sadržaja kalija).

Utječu na bolji rad jetre i žučnih puteva.

List jagode sadrži flavonoide, tanin, eterično ulje i vitamin C, a vrlo često se koristi u obliku čaja protiv proljeva, upala usne šupljine, zubnog mesa, te kao blagi diuretik, a radi se tako da se 1 gram usitnjenog lista prelije šalicom kipuće vode. Stoji 10 minuta, a potom se procijedi i pije ili hladan ili topao.

Jagode se koriste za njegu zubi, jer svježe pospješuju bjelinu zubi, i to tako da ih polako žvačemo par minuta. nakon toga zube isperemo mlakom vodom u koju se može dodati prstohvat sode bikarbone.

Upotreba

Dobro se slažu s tamnom ili svijetlom čokoladom pa ih možete umakati u čokoladni fondue ili ih tako obložene čokoladom koristiti za dekoraciju kolača, torti ili pjenica.
Ukusne su i u kombinacijama s alkoholnim pićima kao što su bijeli rum, šampanjac, narančin liker i crveno vino.

Ovo voće ujedno se koristi kao nadjev za voćne torte i pite, rolade, palačinke te okruglice od krumpirova tijesta. Pripremite sami vrlo ukusan sladoled od jagoda ili panna cotta-u !

 

Osobitu pozornost obratite pri kupnji uvoznih jagoda, koje svojim "ogromnim plodovima", intenzivno crvenom bojom govore o tome da su tretirane i obrađivane pesticidima, herbicidima, pojačivačima rasta, smolama, voskovima i bojama nebi li se uzgojili što veći i crveniji plodovi!!

jagode

Piše: Sunčica P.