Šljive

Bistrica, modrica, modra šljiva je voćka velike važnosti u voćnjaku. U ovim krajevima je to autohtona sorta koja raste bez posebne njega i gotovo uvijek obilno rodi. Nikne iz koštice i zato ju je vrlo jednostavno razmnožiti. Svi smo naviknuti na ove plodove i gotovo je nemoguće zamisliti jesen bez ovih plodova. Ovo voće je pristupačno, zato ga treba dobro upoznati i nikako nije za podcijeniti. Porijeklom je iz Azije, od Crnog mora do Armenije. U ove krajeve šljivu je donio Dioklecijan.
 

šljive

Ljekovitost

Šljiva je najpoznatiji prirodni regulator probave. Regulira rad crijeva i apetit. To je najstariji narodni lijek za regulaciju stolice. Ne stvara ovisnost kao drugi laksativni lijekovi, pa samim tim ima veliku prednost. Svi bi trebali znati onaj stari recept protiv zatvora:

Lijek protiv zatvora

Natopite uvečer šaku opranih suhih šljiva. Ujutro pojedite šljive i popijte sok.

Šljive sadrže topljiva dijetetska vlakna, pektine. Pektini u crijevima bubre i stvaraju volumeniziranu, meku stolicu. To je vrlo bitno kod liječenja hemoroida ili crijevnih oboljenja. Redovitim poticanjem crijeva na rad i pražnjenje, preventivno djelujemo protiv nastanka raka debelog crijeva. Pektini skupljaju toksine iz organizma i izbacuju ih. Zbog toga je šljiva ima važnu ulogu u detoksikaciji jetre, krvi i čitavog organizma. Detoksikacija organizma je važna za ljude koji puno sjede na radnom mjestu i nezdravo jedu. To su boljke suvremenog života i zato je šljiva je idealna suvremena namirnica

 

Šljive su bogate kalijem, mineralom koji je neophodan za održavanje kiselo-lužnate ravnoteže i čiji nedostatak u organizmu dovodi do umora. Zbog sadržaja kalija šljiva potiče izlučivanje mokraće te je od velike važnosti u liječenju reumatizma, arterioskleroze, anemije itd.

 

Vrlo važno svojstvo šljiva je da pomlađuju i regeneriraju organizam i sprječavaju pojavu bora.

 

Važno je napomenuti da suhe šljive u nekim slučajevima čak i bolje od svježih. Suhe šljive imaju mnogo više minerala, vitamina i fitokemikalija od svježih, a posebno su bogate antioksidansima. Antioksidansi iz šljiva usporavaju oksidaciju masnih kiselina i stoga bi mogli zamijeniti neke sintetske aditive koji se koriste za konzerviranje mesnih proizvoda.

 

Narodna medicina koristi i mlade listove šljive. Čajem od listova šljive ispire se grlo u slučaju bolova u grlu, kod upale krajnika (angina, razne infekcije itd.). U narodnoj medicini čak se koristi i smola iz drveta koja se kuha zajedno s listovima u vinu. Time se navodno liječe kamenci.

Upotreba

Suhe šljive, pekmezi, đemovi, šljivovice i kompoti su najčešće upotrebe ovih plodova. Sve navedeno je izuzetno zdravo, jedino šljivovica treba biti u malim količinama. Navika pijenja kompota od šljiva u večernjim satima osigurava nam uredno pražnjenje crijeva, dobar san (kod nesanice), redovnu detoksikaciju organizma, te jačanje imunološkog sustava.

Piše: Sunčica P.