Pita od šljiva

Šljive su idealne za kolače. Imaju divnu zagasitu, crvenu boju i izbalansiran okus, niti su prekisele niti preslatke. Odlično se slažu i upotpunjuju ostalo sezonsko voće kao što su jabuke, kruške, dinje... Zato su savršene za kolače. Dovoljna je možda  mala količina šećera i začina kako biste dobili vrhunsku slasticu.

 

Radi se o najjednostavnijem prhkom tijestu sa šljivama. Najjednostavnije je uvijek i najbolje. Glavnu ulogu u ovom receptu imaju sezonske šljive. Iako je pita od jabuka poznatija kao recept, pita od šljiva mi je čak i bolja. U sezoni šljiva, šteta je ovo propustiti.

pita od šljiva

Sastojci

Prhko tijesto
  • 350 g glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 120 g šećera
  • 180 g maslaca
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 1 dl mlijeka
Nadjev
  • 1 kg šljiva
  • 3 žlice gustina
  • 3 žlice griza
  • 6 žlica šećera
  • malo cimeta

Priprema

Za prhko tijesto pomiješajte u posudi brašno, šećer i prašak za pecivo. Dodajte na kockice narezan maslac i kiselo vrhnje pa uz postepeno dodavanje hladnog mlijeka umijesite glatko tijesto. Tijesto podijelite na dva dijela, omotajte ga prozirnom folijom i pospremite na hladno dok ne očistite šljive.

Šljive očistite i narežite na četvrtine, začinite s malo šećera i cimeta. Količinu šećera procijenite po slatkoći šljiva i svom ukusa. Dodajte griz i gustin pa sve dobro promiješajte.

 

Polovinu tijesta prstima rasporedite po manjoj tepsiji. Rasporedite nadjev i sve prekrijte drugim dijelom tijesta. Taj drugi dio tijesta možete naribati ili rukom istrgati. Dobro je da u gornjem dijelu tijesta postoje rupe kako bi tekućina iz šljiva mogla isparavati. Vizualno, natrgano tijesto nakon pečenja izgleda bolje nego da je jednolično i uredno.

 

Pecite pitu oko 45 minuta na 180 °C na donjoj rešetki za prhka tijesta.

pita od šljiva

Piše: Sunčica P.