Pita od šljiva
Šljive su idealne za kolače. Imaju divnu zagasitu, crvenu boju i izbalansiran okus, niti su prekisele niti preslatke. Odlično se slažu i upotpunjuju ostalo sezonsko voće kao što su jabuke, kruške, dinje... Zato su savršene za kolače. Dovoljna je možda mala količina šećera i začina kako biste dobili vrhunsku slasticu.
Radi se o najjednostavnijem prhkom tijestu sa šljivama. Najjednostavnije je uvijek i najbolje. Glavnu ulogu u ovom receptu imaju sezonske šljive. Iako je pita od jabuka poznatija kao recept, pita od šljiva mi je čak i bolja. U sezoni šljiva, šteta je ovo propustiti.
Sastojci
Prhko tijesto
- 350 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 120 g šećera
- 180 g maslaca
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 1 dl mlijeka
Nadjev
- 1 kg šljiva
- 3 žlice gustina
- 3 žlice griza
- 6 žlica šećera
- malo cimeta
Priprema
Za prhko tijesto pomiješajte u posudi brašno, šećer i prašak za pecivo. Dodajte na kockice narezan maslac i kiselo vrhnje pa uz postepeno dodavanje hladnog mlijeka umijesite glatko tijesto. Tijesto podijelite na dva dijela, omotajte ga prozirnom folijom i pospremite na hladno dok ne očistite šljive.
Šljive očistite i narežite na četvrtine, začinite s malo šećera i cimeta. Količinu šećera procijenite po slatkoći šljiva i svom ukusa. Dodajte griz i gustin pa sve dobro promiješajte.
Polovinu tijesta prstima rasporedite po manjoj tepsiji. Rasporedite nadjev i sve prekrijte drugim dijelom tijesta. Taj drugi dio tijesta možete naribati ili rukom istrgati. Dobro je da u gornjem dijelu tijesta postoje rupe kako bi tekućina iz šljiva mogla isparavati. Vizualno, natrgano tijesto nakon pečenja izgleda bolje nego da je jednolično i uredno.
Pecite pitu oko 45 minuta na 180 °C na donjoj rešetki za prhka tijesta.
Piše: Sunčica P.
Ocijenite ovo:
prosjek 0.0 (0 glas(a)/ova)
-
recepti-sljive
Najdraže jesensko jelo su mi knedle sa šljivama. Baš one klasične od krumpira, domaće izrade.
23.09.2020.