Suhe šljive

suhe šljive

Prije sušenja trebate odabrati dobre, zrele i ne premekane šljive. Operite ih i skinite im peteljke. Prije sušenja, šljive možete nakratko staviti u kipuću vodu (koju minutu) da skinete voštani sloj. Tim postupkom šljiva se brže suši i duže zadržava miris i okus.

Sušenje na suncu

Najstariji način sušenja je na suncu, na drvenoj dasci, zaštićenoj od insekta. Dobro će poslužiti ako imate mrežicu (komarnik) u drvenom okviru. Obično se suši od 3 do 5 dana. Šljive ne smiju biti vani po noći, niti tijekom ranih jutarnjih sati da ne bi poprimile vlagu iz zraka.

 

Sušenje u pećnici

U slučaju kišnog vremena, ili iz praktičnih razloga možete sušiti u pećnici. Šljive sadrže dosta vode, pa je sušenje šljiva dugotrajno. U pećnici se suše na temperaturi od 40 °C- 60 °C. Vrata pećnice treba povremeno otvarati kako bi izašla vlaga. Najpogodnije za sušenje su nove pećnice koje imaju opciju zagrijavanja ventilacijom jer omogućavaju ravnomjerno strujanje zraka odnosno sušenje. Suhe šljive se pred kraj izlože nakratko temperaturi iznad 100°C kako bi se spriječilo daljnje kvarenje. Šljive možemo sušiti s košticom ili bez nje ili ih raspoloviti prije sušenja. Ovisno o tome sušenje traje od 15 do 19 sati. Postupak u pećnici je dugotrajan i skup.

 

Šljive se nakon sušenja spremaju u staklenke ili vrećice, na hladno i suho mjesto.

Piše: Sunčica P.Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (3 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2020 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 20.018/5