Knedle sa šljivama

Najdraže jesensko jelo su mi knedle sa šljivama. Baš one klasične od krumpira, domaće izrade. Koliko god se trudili, ne postoji zamjena za ovo jelo. Danas postoje bezbrojni recepti i varijacije na ovu temu, ali nema do ovih starinskih knedli. Čak nije isto kada kupite gotove knedle sa šljivama u trgovini. Jednostavno to nije to. Jedino vlastoručno izrađene knedle imaju ono nešto. Dugo sam mislila da je izrada domaćih knedli komplicirana. Nije prilagođeno za brzi ritam života. Onda sam na internetu naišla na ovakav recept koji je jednostavniji i ne ostavlja hrpu suđa i nered u kuhinji. Knedle su baš one prave, mekane i uvijek uspiju. Ovo je recept koji ćete uvijek željeti imati. 

knedle od šljiva

600 g krumpira je dovoljno za 15-ak knedli. Veća količina bila bi vam i veća gnjavaža pa je dobro držati se neke manje, optimalne mjere. U istom loncu kuhate krumpir, gnječite ga u pire i izrađujete knedle. Prikazani postupak je jedan od najoptimalnijih koji sam vidjela.

 

Sastojci

  • 600 g krumpira
  • 1/2 kg šljiva
  • 200 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • 1/2 dcl ulja
  • krušne mrvice i kristal šećer

knedle

Očistiti krumpir i skuhati ga u vodi. Procijediti vodu i u istoj zdjeli ga zgnječiti u pire.

knedle

Dodati sol, jaje, ulje i mikserom fino izraditi pire kako bi bio sasvim gladak, bez grudica. U sasvim glatki pire dodati oko 200 g brašna. Ako je tijesto premekano, slobodno dodajte još brašna. Previše brašna dat će tvrdo tijesto pa treba imati osjećaj da tijesto bude dovoljno mekano, a da ga pri tome možete fino oblikovati i da se pri tome ne lijepi.

knedle

Rukom vaditi komade tijesta i omotati ga u knedlu oko cijele šljive. Ne morate vaditi košticu iz šljive jer na taj način sprečavate da vam iz tijesta ne procuri sok

knedle

U uzavrelu vodu, stavljati knedle da se kuhaju. Ako ste napravili višak knedli, zamrznite višak. Kada knedle isplivaju, još ih kratko, oko 5 minuta, kuhajte u polupoklopljenom loncu. Za to vrijeme pripremite krušne mrvice sa uljem.

knedle

Kada se krušne mrvice zarumene, uvaljajte u njih knedle. Knedle malo prevrnite sa svih strana kako bi se dobro obložile mrvicama.

Piše: Sunčica Pećnjak



Ocijenite ovo:

prosjek 5.0 (1 glas(a)/ova)



Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/1