Štrudla od šljiva

Stvarno ne znam zašto svi rade štrudle od jabuka, a štrudle od šljiva se rijetko i spominju. Štrudla od šljiva je izuzetno jelo. Predivna boja, aroma i okus. Štrudla od jabuka ne može se mjeriti sa šljivama. Čak je lakše i očistiti šljive i napraviti cijelu štrudlu. Ako kupujete gotove kore, treba vam pola sata za cijeli kolač.

 

Ako niste vješti u izradi kora ili nemate vremena, savjetujem da kupite svježe tanke kore s jajima na tržnici. Štrudle od svježih kora ispadnu predivne! Da bi štrudla bila ukusna, nemojte pretjerivati s nadjevom. Ukusne štrudle su one koje imaju pravi balans nadjeva i kora.

štrudla od šljiva

Sastojci

  • 8 tankih kora s jajima
  • 1 kg šljiva
  • šećera po ukusu
  • 50 g maslaca
  • krušne mrvice po potrebi

Šljive operete, očistite koštice i izrežem na četiri dijela. Pospete šećerom i pržite na maslacu da puste sok. Šećer dozirate ovisno o ukusu i slatkoći šljiva. Šljivama zaista ne treba dodavati puno šećera jer su same po sebi slatke. Ako mislite da je smjesa previše tekuća, dodajte malo krušnih mrvica da popiju sok. Uzimate po dvije kore za svaku štrudlu. Prvu koru premažete  s uljem, na nju stavite drugu koru i na drugu koru raspoređujete nadjev. Postupak ponovite za četiri puta, za svaku štrudlu. Prije pečenja štrudlu premažem vrhnjem ili samo uljem. Stavite u pećnicu na 180 °C dok se ne zarumeni.

štrudla od šljiva

Piše: Sunčica P.