Najbolji londoneri

Bez londonera ne mogu zamisliti novogodišnje blagdane. Taman se tada svi zaželimo okusa upravo ovih kolača. Okus kombinacije prhkog tijesta, marmelade od marelica i oraha se tvrdo ureže u naviku i ništa ne može istisnuti ovaj recept. Džem od marelica je u ovom receptu posebno važan. Povezuje i osvježava ostale okuse. Zato je najbitnije da nabavite ukusan džem od marelica i naravno dobre orahe.

londoneri

Sastojci

Tijesto
  • 200 g brašna
  • 100 g maslaca ili margarina
  • 40 g šećera
  • malo soli
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 3 žumanjka
  • 1 žlica kiselog vrhnja
  • žlica limunovog soka
Nadjev
  • 3 bjelanjaka istučena u čvrst snijeg
  • 100 g šećera
  • 100 g samljevenih oraha
  • 4 velikih žlica džema od marelice
  • 70 g sitno nasjeckanih oraha
  • ribana korica od limuna
  • 1 rebro izribane čokolade

Priprema

Dupla mjera ovog recepta bila bi za tepsiju standardne pećnice (60 cm).

Najprije pomiješate suhe sastojke za tijesto: brašno, šećer, sol, prašak za pecivo. Prstima lagano umijesite listiće omekšalog maslaca u smjesu. Dodajte žumanjke, kiselo vrhnje i malo soka od limuna te sve dobro zamijesite u glatko tijesto. Odmorite tijesto barem pola sata u hladnjaku. Tijesto razvaljajte na masnom papiru u veličini tepsije i pecite na laganoj vatri oko 160 °C dok nije na pola pečeno. Za nadjev pomiješajte čvrsto tučene bjelanjke, šećer, mljevene orahe i ribanu koricu limuna. Kad je tijesto napola pečeno, izvadite ga iz pećnice, premažite pekmezom od marelica, stavite povrh nadjev i pospite ribanom čokoladom i sjeckanim orasima. Kolač vratite u pećnicu i pecite još 15 minuta.

Najčešće se ovaj kolač reže na šire prutiće, barem smo tako uvijek navikli.

londoneri

Piše: Sunčica P.