Naj-naj sladoled

Mislim da sam otkrila najbolji recept za domaći sladoled. Tekstura je savršena, okusi prirodni i prilagodljivi prema onome što najviše volite. Radila sam dva okusa kao na slici, od maline i oraha. Toliko se brzo pojeo da nisam stigla slikati fotografiju sladoleda u čaši kako bi se vidjela tekstura.

Radi s o kombinaciji tučenog slatkog vrhnja i blendane skute. Skuta je nemasna i vrlo zdrava. Upravo zato sam presretna što sam oavj sastojak uspjela ukombinirati u sladoled. Dodatak skute upravo daje gustoću teksturi i sprečava da vam sladoled sliči na led. Skuta je relativno i jeftina, pogotovo ona od Vindije. Količinu od 600 g možete upotrijebiti za tri količine sladoleda. Umjesto skute možete upotrijebiti sir ricottu. To je talijanski proizvod vrlo sličan skuti. Rekla bih da je to skuta samo se drukčije zove. Možda ima nešto kremastiju strukturu (što je bolje za sladoled), ali je cijenom dosta skuplja. Dakle, domaća skuta je odlično rješenje za ovaj recept.

Sastojci osnovne smjese
 • 200 g skute
 • 1 dl mlijeka 
 • 2,5 dl slatkog vrhnja
 • 4 žlice šećera

Ovo je osnovna smjesa kada radite jedan okus. Obično ćete htjeti napraviti barem 2 okusa pa prema tome morate napraviti duplu smjesu. Dakle, radila sam duplu smjesu jer sam planirala okus maline i oraha.

Dodaci za sladoled od malina
 • 1/2 teglice džema od maline
 • maline za ukras
 • listići mente za okus i ukras
Dodaci za sladoled od oraha
 • 100 g rezanih oraha
 • 2 reda kvalitetne rezane čokolade
 • 2 čepa ruma
 • umjesto bijelog šećera koji ide u osnovnu smjesu, ovdje možete koristiti muscovado šećer. Odlično će doprinjeti boji i okusu.

Skutu izblendate zajedno sa šećerom i mlijekom tako da dobijete gustu i kremastu strukturu. Šlag posebno izmiksate i pri tome pazite da ne miksate previše jer na ovim vrućinama slatko vrhnje brzo prijeđe u maslac i vodu. Sjedinite te dvije komponente i dodajete dodatke. Kada umiješate džem od maline, nemojte ga previše miješati. Cilj je da sladoled djelomično ostaje bijel, a djelomično poprima crvene tragove malina. Cijele maline i listiće mente stavljate na vrh sladoleda. Ističem da listići mente izuzetno doprinose okusu i nisu nebitni.

 

Za sladoled od oraha, grubo izrežite oraha i čokoladu. Dio ostavite za ukras gornjeg sloja. Ne znam koji je okus od ova dva ukusniji. Kako sezona odmiče, maline ću zamijeniti borovnicama, kupinama, itd... Uglavnom, izvori mojih sladoleda neće presušiti!

Piše: Sunčica PećnjakOcijenite ovo:

prosjek 1.0 (1 glas(a)/ova)Vizija

Prirodna hrana, prirodna kozmetika, lijekovi iz prirode, sve - što prirodnije. Trudim se da svi recepti i savjeti budu što prirodniji. Pokušavam objasniti da su biljke vašeg podneblja najbolji izbor u prehrani. Zaboravite egzotične i skupe namirnice. Biljke koje rastu pokraj vas, koje su rasprostranjene i savršeno prilagođene određenom podneblju, često puta su korov, takve biljke su najbolji izvor vašeg zdravlja. Potičem na uzgoj vlastitih biljki ili korištenje divljeg, samoniklog bilja. To je najjeftiniji i najzdarviji način prehrane. Izbjegavam umjetne, egzotične i skupe namirnice kao i postupke koji su komplicirani i iscrpljujući. Posebno volim objavljivati stare recepte koji su vezani uz podneblja i kojima je vrijeme dokazalo kvalitetu. više ▹

Pozivamo Vas na suradnju, reklamiranje, razmjenu materijala ili objavu vaših radova.
kontakt email: info@prirodna.hr

Portal sadrži brojne savjete narodne medicine koje primjenjujete na osobnu odgovornost!
© 2019 • www.prirodna.hr • sva prava pridržana.
CMS 18.0421/12