Moderna orahnjača

Ovaj recept me zaista oduševio. Kolega s posla je donio ovu orahnjaču i od onda sam postala pristalica orahnjače (iako sam više makovnjača tip). Tajna recepta je u jabuci koja se miješa s orasima i daje poseban, drukčiji okus od onog kojeg smo navikli.

 

U mlako mlijeko stavite kvasac (kvasac razmrviti) i ostaviti da buja. Kada se počne dizati, znači da je spreman za upotrebu. Sve sastojke istresete u aparat za kruh. Okrenete na onaj program za miješanje i dizanje tijesta koji traje oko 90 minuta i odete raditi nešto drugo. Malo bacite oko na tijesto, ako vidite da je pretvrdo dodajte još mlijeka, a ako vidite da je premekano onda dodate još brašna. Ovo su inicijalne mjere za orahnjaču i uvijek pratim konzistenciju tijesta dodajući brašno ili tekućinu.

orahnjača

Orahe sameljete i dodate oba šećera, naribate jabuke i sve pofurite u malo mlijeka. Stavite toliko mlijeka da dobijte konzistenciju nadjeva.

 

Tijesto podijelite na pola, razvaljate ga i mažete filom debljine prsta. Pažljivo zamotate dvije štručice i stavite ih u nauljenu tepsiju. Pokrijete tepsiju krpom i pustite da se diže još pol sata. Tek nakon toga stavite peći na 180 C 40 minuta.

Aparat za kruh će dobro poslužiti za početnike i za one kojima se žuri. Kada imam vremena, više volim sve zamijesiti sama na ruke.

Sastojci

Tijesto
  • 70 -80 dkg oštrog brašna
  • 2 cijela jaja
  • 2 žumanjka
  • 1 vanilin šećer
  • 15 dkg šećera
  • malo soli
  • 10 dkg razmekšanog maslaca
  • korica jedne naranče
  • korica jednog limuna
  • 2 -2,5 dcl mlakog mlijeka
  • 1 kocka svježeg kvasca
Nadjev od oraha (za 2 štruce)
  • 1/2 kg mljevenih oraha
  • 1 vanilin šećer
  • 2 - 3 jabuke
  • 20 dkg šećera
  • malo mlijeka

Naravno da isti recept za tijesto upotrebljavate kada radite makovnjaču ili štrucu od rogača. U tom slučaju nadjev se radi tako da mljeveni mak, obje vrste šećera i limunovu koru prelijte kipućim mlijekom. Umiješajte rum i cimet. Od bjelanjka istucite snijeg i lagano ga umiješajte u hladni nadjev.

Piše: Sunčica P.